Комисията по отбрана в парламента отхвърли предложението на "Воля" за налагане на мораториум върху проекта за придобиване на основна бойна техника.

"Само с един глас беше подкрепено предложението на "Воля" и той е на народния представител на "Воля" в комисията. Това беше едно дълго обсъждане на въпроса, но категоричният вот на комисията показва, че това предложение е по-скоро политическо мотивирано. Виждаме, че "Воля" и господин Марешки доста дълго време атакуват необосновано и персонално военния министър Каракачанов. То е без мотиви и партийно политическо оцветено", каза депутатът от ВМРО доц. д-р Милен Михов в предаването "Денят ON AIR".

Той изтъкна, че предложението на Марешки е имало за цел "Воля" да печели рейтинг.

"Аргументите "против" са много известни и дълго дебатирани. Аз бих се спрял на няколко. Митичните милиарди са само 270 млн. в бюджета за тази година. Те са разпределени за един много дълъг период - между 6-9 години. На второ място нуждите на нашите въоръжени сили и нашата отбрана са доведени до такова положение, че е необходимо много спешно провеждане на предвидените модернизационни проекти", категоричен е доц. Михов.

Депутатът посочи, че докладът на Министерството на отбраната и Министерския съвет, показващ състоянието на отбраната за миналата година, много ясно дава отговор защо не е трябвало да бъдат спрени модернизациите.

"На трето място е, че тези два основни проекта за придобиване на два нови кораба за военноморските сили и превъоръжаването на сухопътните морски сили с нов тип бойни машини на пехотата, са обвързани с едно много силно ново изискване за икономическо сътрудничество. Това на практика означава, че и двата кораба за военноморските сили ще бъдат построени в български корабостроителници с български работници. Бойните машини на пехотата също ще бъдат сглобявани и произведени пак в България и български работници", каза още доц. д-р Михов пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase