Снимка: БГНЕС

Според проучвания на Alpha research 25% от българите за този месец и половина рязко са обеднели. Друг значителен процент има намаляване на доходите. Един от големите резултати на тази криза е не физическото социално дистанциране, а неравенството, което нараства и отговорност на държавата да хвърли всички усилия, за да промени това. Това каза президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев по Нова тв.

Още по темата

"В здравен аспект мерките на правителството срещу коронавируса бяха успешни и това личи по броя на заразените хора. Социалното дистанциране и другите медицински мерки дават своя ефект. В сравнение с другите европейски страни, виждаме, че сме доста по-добре. Големият въпрос е икономическите и социалните мерки, защото за тях няма достатъчно ясна комуникация от страна правителството", заяви Станишев.

Той посочи, че е ограничен броят на фирмите, които могат да ползват мярката „60/40“. По думите му трябва да се мисли много сериозно за истински икономически антикризисен щаб, защото след месец и половина са нанесени много тежки следи върху икономиката, особено върху малките и средните фирми.

"Трябва да се мисли за излизане от тази ситуация, тъй като вече има хоризонт за разхлабване на мерките и връщане към един що-годе нормален икономически живот. Това изисква много широка дискусия, най-вече в парламента, и национално съгласие. Моето впечатление е, че когато има криза от този мащаб, хората очакват политиците да се разбират в името на националните интереси", подчерта президентът на ПЕС.

Той добави, че правителството трябва да направи много повече, за да постигне това съгласие и да привлече всички възможни експерти, за да види икономическите мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase