Снимка: Bulgaria ON AIR

Разединението и войната между институциите пораждат несигурност у хората. А в битката срещу коронавируса те имат нужда от единно мислене на политиците. То създава чувство за спокойствие у народа. Политическият психолог професор Антоанета Христова заяви пред "Денят ON AIR", че стилът на говорене на президента Румен Радев му е изиграл лоша шега.

"Ролята на критик на управляващите е типично политическа, партийна позиция. Това, че атакува нещо, което изглежда смислено, беше грешка. Мерките до голяма степен се оказаха смислени" , обясни професор Христова.

Според политическия психолог елитите се справят всеки посвоему. Генерал Мутафчийски и премиерът Бойко Борисов се открояват. Те печелят дивидент и набират рейтинг по време на кризата около коронавируса.

"Те успяват да убедят хората с това, че успяват да управляват ситуацията. На фона на това БСП сякаш са незабележими. А ДПС показаха, че в криза могат да действат единно и да не създават шум в системата. Другите не могат да се впишат. Или просто избират да мълчат", анализира проф. Христова.

От другата страна е обществото. Според Антоанета Христова мнозинството се справя с изолацията. А един малък процент от хората не спазват мерките, защото са безотговорни и не било ясно кога всичко това ще приключи.

"Те не могат да се съобразят с препоръките без да им бъде наложено наказание. Във всяко общество има процент безотговорни. Не можем да избягаме от това", допълни тя пред Bulgaria ON AIR.

Политическият психолог прогнозира, че много голяма част от хората ще бъдат различни след края на извънредното положение, а технологиите ще са станали неизменна част от живота ни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase