Снимка: НС

НЗОК готви механизъм, според който финансирането на болниците ще се сведе до 85% от заработката им. 

Лимитирането в дейността трябва да доведе и до елемент на спестяване заради обстоятелството, че не е извършена реална медицинска дейност, обясни по време на дебата в парламента за актуализацията на бюджета финансовият министър Владислав Горанов.

Още по темата

Ограниченията, които са наложиха за болниците и в извънболничната помощ, ще доведат до по-малка заработка по време на кризата, призна той.

От БСП разкритикуваха властта, че не отпуска средства за болниците, които ще оцелеят трудно.

Социалистът Филип Попов посочи като пример напускането на всички лекари от болницата в Белоградчик, което означава, че лечебното заведение ще бъде закрито.

„В такива тежки кризисни времена, когато здравната система  изнемогва това, което правите или по- скоро не правите е, че се закриват на практика болници. Обричате хората на гибел и страдание, защото нямат достъп до здравеопазване“, скочи той. 

Според Георги Йорданов от БСП  болниците няма да могат да изпълнят изискванията на НЗОК, няма да могат да изпълнят обема дейности и ще последват фалити не само на общински, но и на държавни.

„С отказа да включим здравната мрежа в актуализацията на бюджета, ние поставяме под риск съществуването й и реално  се отказваме от тяхната дейност. Сега има и скандали сред тези, които са на първа линия, защото с мерките на здравното министерство се оказва, че част от тях  не могат да си получат обещаните 1000 лева“, упрекна той. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase