Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП излиза с четири предложения за справяне с последиците от кризата предизвикана от строгите мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Според червената шефка Корнелия Нинова, което искат тя и съпартийците й е цялата политика да се ориентира към хората които са пострадали.

Още по темата

Левицата предлага държавата да отпусне по една минимална заплата плюс осигуровките на хората, които са в неплатен отпуск и на сомоосигурявщите се.

"Това ще струва 912 млн. лева за тази група българи", пресметна тя пред bTV.

Втората мярка е за земеделските производители.

"Предлагаме помощ за отглеждането плодове, зеленчуци, месо и мляко. За ресторантите - те искат освобождаване от тротоарно право, от такса смет и освобождаване от ДДС на изхвърлените храни. Четвъртата мярка - един трансфер от държавата от общините в размер на 10% от държавната субсидия. Общо всичко ще струва около 1,5 млрд. лева", каза Нинова.

Тя отсече, че депутатите от БСП няма да подкрепят актуализацията на бюджета на второ четене.

Според нея промените, предложени от властта, само задълбочават проблемите.

"В условия на криза управляващите действат на принципа проба грешка“, обвини тя.

"Нямат план как да излезем от кризата, този бюджет не помага на засегнатите хора. Мярката 60/40 не работи. Всичко е вземайте кредити, но тези кредити трябва да се връщат. Вътре няма нито едно евро от европейските пари, отделени за България, това са почти милиард", каза соцлидерката.

Тя разкритикува и решението на мнозинството извънредното положение да бъде удължено до 13 май.

"Предложихме извънредното положение да е до 30 април, не до 13 май. Да го удължим с по-малко, като изтече случая да отчетат, няма пречка след това да се продължи. На 3 април да го удължиш с почти 45 дни е стресиращо", коментира Нинова.

Според нея парламентът трябва да продължи да работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase