Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лимитът на дълга до 10 млрд. лева, който правителството предлага да бъде взет, ще бъде горещият картоф, който ще прехвърля от ръка на ръка БСП, смята шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.

Тя увери, че останалите парламентарни групи  ще подкрепят предложението за актуализацията на бюджета.

Още по темата

"БСП няма да пропусне да използва темата за своята политическа пропаганда", коментира Стоянова пред БНР.

Според нея трябва да има буфери и възможност за гъвкаво реагиране.

"Анализаторите в Министерството на финансите са предвидили намаление в БВП спрямо този през 2019 година с 3%. Те считат това за песимистичен сценарий, но мисля, че може да има и по-песимистичен сценарий. Нямаме параметрите на кризата като времево и като изражение на икономическите последици. Дори и при този сценарий това означава спад в приходната част към бюджета от 2,4 млрд. лева", каза тя.

Стоянова коментира още, че мярката 60/40 е полезна за компании, които не са ликвидирали дейността си или не планират да направят това в предстоящите месеци, а ще бъде в намален размер през периода на кризата, както и компании, които въпреки че ще прекъснат работа временно, ще искат да запазят своите специалисти.

"Всяка компания ще прецени кое е най-доброто за нея и за хората, които работят в нея. Вероятно тези 1 млрд. лева, които сме заделили, няма да стигнат, ако кризата продължи, и ще трябва да трансферираме още пари", обясни Стоянова.

Депутатката от ГЕРБ подчерта, че се дава гъвкавост на правителството да вземе от вътрешните и външните пазари сума пари, която може да се харчи след решение на Народното събрание и с корекция в държавния бюджет.

"Идеята е разходите да са от преструктуриране на вече планирани такива, които могат да бъдат отложени във времето", каза тя.

Коментари Напиши коментар

45

s

преди 10 месеца

Плювлю ви го казва, знае го, защото е решено, т.е. всичко е по план.
Колко работа свърши и той за юдо-американските си господари...безродник

44

Анонимен

преди 10 месеца

Защо в България за успешно правителство се счита това, което трупа милиарди външен дълг и на тази основа управлява, а за неуспешно се счита правителството, което намалява външният ни дълг?

43

Факт

преди 10 месеца

Колкото и парадоксално да звучи за почти всички, единственото управление след 1989 година, което работеше за България, беше това на Жан Виденов. Защо се получи кризата тогава е дълго за обяснение и не е по една причина, но не е заради погрешно управление на Жан Виденов.