Снимка: БГНЕС

През следващата седмица се готви за предложение за актуализация на бюджета. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред Нова тв.

"Още следващата седмица ще предложа актуализация на бюджета, свързана с възможността за осигуряване на повече финансиране на българския бюджет, т.е. поемане на дълг, за да има готовност, когато пазарите дадат възможност за това нещо, то да се случи.

Този милиард, който ще добавим към Фонд "Безработица“, за да може да посрещне мярката, свързана със съхраняването на заетост, трябва да намери място в сметките на държавата", заяви Горанов.

Той защити оспорваната от синдикатите схема за подпомагане 60/40, като каза, че вратата е широко отворена за почти всички, които искат да съхранят бизнеса си и да го развиват след кризата. Според него, който не иска да прояви солидарност, няма смисъл да коментира схемата, а да остави хората си на грижата на социалната система.

Държавата трябва да се погрижи за близо 3 млн. души - пенсионери, деца, социално слаби, допълни той.

НАП ще прояви максимална гъвкавост към хора със задължения към хазната, като всеки случай ще се преценява поотделно, каза още Горанов и предупреди, че от това облекчение трудно ще се възползват хора, които са трупали неплатени сметки от години.

"Как ще се развие кризата с коронавируса, зависи от това колко дълга и дълбока ще бъде тя. След като преодолеем последиците от заразата и се погрижим за живота и здравето на българските граждани, неминуeмо заради ограниченията, които налага пандемията, ще стигнем и до стопанска криза“, категоричен бе Горанов.

„Засега предимно са страховете. Всички мерки, които се взеха в останалия свят, с който сме свързани, определено повлияват на бъдещето на всички сектори, които са свързани с експорт. Много малко сектори няма да бъдат директно засегнати“, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase