Снимка: БГНЕС

През следващата седмица се готви за предложение за актуализация на бюджета. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред Нова тв.

"Още следващата седмица ще предложа актуализация на бюджета, свързана с възможността за осигуряване на повече финансиране на българския бюджет, т.е. поемане на дълг, за да има готовност, когато пазарите дадат възможност за това нещо, то да се случи.

Този милиард, който ще добавим към Фонд "Безработица“, за да може да посрещне мярката, свързана със съхраняването на заетост, трябва да намери място в сметките на държавата", заяви Горанов.

Той защити оспорваната от синдикатите схема за подпомагане 60/40, като каза, че вратата е широко отворена за почти всички, които искат да съхранят бизнеса си и да го развиват след кризата. Според него, който не иска да прояви солидарност, няма смисъл да коментира схемата, а да остави хората си на грижата на социалната система.

Държавата трябва да се погрижи за близо 3 млн. души - пенсионери, деца, социално слаби, допълни той.

НАП ще прояви максимална гъвкавост към хора със задължения към хазната, като всеки случай ще се преценява поотделно, каза още Горанов и предупреди, че от това облекчение трудно ще се възползват хора, които са трупали неплатени сметки от години.

"Как ще се развие кризата с коронавируса, зависи от това колко дълга и дълбока ще бъде тя. След като преодолеем последиците от заразата и се погрижим за живота и здравето на българските граждани, неминуeмо заради ограниченията, които налага пандемията, ще стигнем и до стопанска криза“, категоричен бе Горанов.

„Засега предимно са страховете. Всички мерки, които се взеха в останалия свят, с който сме свързани, определено повлияват на бъдещето на всички сектори, които са свързани с експорт. Много малко сектори няма да бъдат директно засегнати“, каза още той.

Коментари Напиши коментар

242

Това е мозъка

преди 2 години

на Борисов, от това човече извират всичките ни беди. Некадърен е да борави правилно с финанси и сега иска да взема нов заем. На децата ни ще натоварят тяхната простотия!

241

Зозо

преди 2 години

Влади, пиле счупи ли икономиката? :)))))))))))))))))))))))))))Чакам с нетърпение да видя колко ДДС, осигуровки и данък ще събереш април и май месец.

240

noFreeman

преди 2 години

е как колко ще влезнат в гербераските джобове... всичко... разпределят си ги и така ни помагат без отчет и така нататък... та то отдавна е така, а от данъците събират и разпределят за пенсии и лихви по стари заеми... ако се закъса нещо нови кредити... децата и внуците ни ще ги плащат... първия месец след заразата ако мине де, цялото семейство се изнася в по човешка страна... стига съм търпял...