Снимка: БГНЕС

Към този момент България се дава за пример за адекватни и бързи мерки, заяви за пореден път премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет.

"Вървим нагоре по кривата, по-бавно от другите, но това е заради мерките. След здравето, най-важно е да запазим работниците", посочи премиерът.

Още по темата
Той отново обяви, че всички, които са работили с коронавирус на първа линия, ще бъдат проверени и ще получат допълнителното възнаграждение от 1000 лева. „Паралелно с това съм възложил на Николов да създаде щаб от доброволци, вече има над 3000. Там където има необходимост, да бъдат взети да помагат“, отсече премиерът.

По думите му е възможно да се мобилизират курсантите, които в момента не са на училище, за да помагат на КПП-тата на полицаите.

По думите на Борисов никой не може да отговори колко дълго ще продължат мерките срещу коронавируса, но светът се готви и има пари за около 3 месеца. Ако стане 6 или 9 – вече нямаме отговор на въпроса. Затова е важно как да разположи парите във времето, посочи министър-председателят.

Борисов бе категоричен, че икономиката в света няма да тръгне стремглаво нагоре, след като коронавирусът отмине.

Премиерът коментира, че заедно с представители на кабинета днес е водил около един час разговор с шефа на Международния валутен фонд. "Исках да се запознаем с мерките, които се взимат по света дали някъде са по-добри от нашите и да купим, ако има нещо в тази сфера. Към този момент България и вие сте го чули, се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки", допълни Борисов.

"Светът е в изключително тежко положение. Такава криза никой не си спомня", заяви още премиерът. Борисов за пореден път призова и помоли пенсионерите да си стоят вкъщи, а младите - да въздействат на родителите си за това.

"Аз разчитам на по-младите да въздействат на своите родители, на своите баби и дядовци. Те четат много, всеки вече е на телефона си и получава информация от цял свят", каза Борисов. По думите на премиера младите трябва да отидат при възрастните и да им кажат да си стоят вкъщи, да обяснят сериозността на положението и да им помагат с доставка на различни продукти.

"Разчитам на по-младите и на чувството за самосъхранение на хората, на това, че всеки ден, и ние, и вие - медиите, говорим за опасностите", каза Борисов.

Премиерът съобщи още, че утре и вдругиден ще продължи работата на НСТС по проекта на Постановление на МС /ПМС/ относно компенсиране на работодателите, засегнати от кризата с коронавируса, докато се издаде ПМС в понеделник около обяд.

Вицепремиерът Марияна Николова съобщи, че без АИКБ и КРИБ работодателските и синдикалните организации са подкрепили проекта на постановление за условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили работа поради извънредното положение.

"Приключи заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което правителството и социалните партньори обсъдиха актуализирания проект на постановление на Министерски съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение. Рабодотателските и синдикалните организации, с изключение на АИКБ и КРИБ подкрепиха предложения проект на постановление на Министерски съвет", обясни още вицепремиерът.

"Всички организации благодариха на Министерство на труда и социалната политика и на експертите за направените изменения и допълнения в проекта на постановление, които в голяма степен отразяват предложенията на социалните партньори. Според КНСБ предложената мярка за преодоляване на безработицата и последиците от нея, е безпрецедентна по своя характер като финансови параметри и обхват. КТ "Подкрепа" предлагат по отношение на осигурителния доход за референтен да се вземе съответния месец на предходната година, т.е. да се сравнява месец март на 2020 г. с месец март на 2019 г., което беше възприето. Българска социална камара приветства разшрияването на обхвата на икономическите дейности, но настоява да бъде прецизиран текстът по отношение на референтния месец за осигурителния доход. Българска търговско-промишлена палата подкрепя проекта на постановление, но настоява да бъде направен анализ след първия месец от прилагането на мерките, за да се прецени самата необходимост от последващи стъпки. Съюзът за стопанска инициатива подкрепя да бъде направен мониторинг на действието на предложените мерки в едномесечен срок след приемането на постановлението от страна на Министерски съвет", допълни Марияна Николова, цитирана от "Фокус".

По думите й АИКБ не подкрепя проекта на постановление и настоява за незабавни промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и предлага да се създаде публичен регистър на работодателите, които са получили компенсации съгласно проекта на постановление. "КРИБ изрази частична подкрепа на текстовете от предложения проект на постановление на Министерски съвет и подкрепи искането на АИКБ за промени в Закона за извънредното положение. Работодателските и синдикалните организации подчертаха необходимостта от продължаващ диалог между правителството и социалните партньори за обсъждане на дългосрочни мерки за икономическата част, които не попадат в обхвата на предложения проект на постановления. Дадени са срок докрая на деня за правно-технически бележки и утре до обяд ще бъде изготвен окончателният текст на постановлението на Министерски съвет, който съответно ще бъде предложен от министъра на труда и социалната политика в понеделник за приемане от правителството", уточни още вицепремиерът Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase