`
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Левицата готви алтернативни икономически и социални мерки, въпреки че подкрепя част от тези, които правителството предложи.

Според Румен Гечев обаче БСП има сериозни възражения и съмнения как заделените средства ще бъдат разпределени.

„Нямаме никаква гаранции, че 500 млн. лв. от държавата ще отидат при фирмите, които сега изпитват остра нужда от кредити при преференциални условия“, отсече той.

Още по темата
Гечев смята, че е добре, че властта излиза с пакет от мерки макар и късно.

Левицата одобрява някои конкретни стъпки, които са предприети от правителството, като предоставянето на 500 млн. лв. за заплащане на извънреден труд в здравната система, полицията и армията.

„Ние подкрепяме предоставянето на 500 млн. лв. допълнителна капитализация на Българската банка за развитие, тъй като такива мерки са предприети в почти всички страни членки на ЕС и извън него. Също така подкрепяме покриването на определени разходи за възнаграждения на временно освободени от заетост в българската икономика. Съответно 60 % работна заплата за сметка на държавата и 40 % за сметка на работодателите. Тези основни мерки, предприети от правителството по принцип подкрепяме. Те са в правилна посока и са свързани с европейската практика", посочи Гечев, цитиран от „Фокус“.

Според него обаче буди недоумение как правителството  съобщава, че са заделени 4.5 млрд. в пакета за стимулиране на българския бизнес и обезщетяване на семействата, които са в нужда.

„Нашите сметки показват, че даже и с така наречената данъчна ваканция от 600 млн. лв. сумата е 2.270 млрд. лв., а не 4.5 млрд. лв. От тези 2.270 млрд. като извадите 600 млн., които са фактически данъчна ваканция, това е ваканция от три месеца, в които няма да се плащат данъци към българската държава и тези 600 млн. лв. са изискуеми от същите представители на бизнеса след три месеца. Така че това е временен ангажимент на правителството. Освен това не само, че тази сума е под 2 млрд., но от там има едни странни изчисления на премиера и българското правителство и министъра на финансите, че тези 500 млн. лв., които са за рекапитализация на Българската банка за развитие, щели да доведат до 2.5 млрд. кредити, което е голяма загадка за икономическата теория и практика. Не е показано как точно са изчислили. Може би имат предвид, че увеличението на капитала на Българската банка за развитие ще позволи тя да разшири кредитния портфейл в съотношението, изискуемо от Централната банка за собствения капитал и съответния кредитен портфейл. Ние нямаме никакви гаранции, че сумата, която ще бъде предоставена за кредити ще бъде 2.5 млрд.“, каза социалистът.

Той смята, че Българската банка за развитие не изпълнява основната си функция средствата да отиват за малки и средни фирми, а предоставяла значителна част от кредитите на крупни български бизнесмени.

По думите му става въпрос за една малка група от хора, свързана с властта, която получава кредити за десетки и стотици милиони.

Коментари Напиши коментар

200

Тошко

преди 1 седмица

БСП тези мерки да ги обсъди първо в с.Крушовица и ако ги приемат, чак тогава да ги внесат за разглеждане в НС.

199

Избирател

преди 1 седмица

Ако ги е готвил др. Гечев - благодаря, вече сме му сърбали попарата.

198

Нищо ново

преди 1 седмица

До Анонимен: Не виждаш ли. че сам си противоречиш? Нямал Гечев стаж за икономист а бил министър на финансите. Не носил отговорност, а отговарял за финансите на цялата държава.
А за финансовата криза от 1997. Сигурно никога няма да научим кой и как я предизвика. Джордж Сорос успя през 1992г да обезцени британската лира, една от най-стабилните валути, та какво остава за нашия лев. Едно е сигурно: ако България беше получила поне 1/10 от заемите, които получи Гърция, криза през 1997 нямаше да има.