23 са общо случаите на коронавирус у нас до тази вечер. Стана ясно, че най-младите носители на заразата са момче и момиче на 27 и 29 години, които са били на ски в Австрия.

"Важно е да се отбележи, че в нито една изява, нито един политик, нито едно телевизионно студио не трябва да се позволява да се създава паника. Именно подари тази причина - трябва да се слуша щаба, никой друг. Трябва да се слушат профисионалистите, които са се сблъскали с това", каза депутатът от БСП Иван Ченчев в предаването "Денят ON AIR".

Още по темата
Но според него в тази изключително неприятна ситуация липсва изявлението и позицията на хората от "Гражданска защита".

"Да кажат с какви костюми разполагат, какви препоръки дават. Не съм видял да имат представител в този кризисен щаб. Важно е тяхното присъствие", посочи той.

Според депутата от левицата реакцията у нас срещу COVID-19 е закъсняла.

"Начинът, по който беше затворен центъра на епидемията - град Ухан, това, че влезе армията, това беше сигнал за цяла Европа. Дания си върна у дома държавните служители, които не са със значителни функции за държавата. Дадоха им отпуск, който е платен, без да говорят за икономически последици", коментира още Иван Ченчев пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че градският транспорт продължава да си върви, а моловете са отворени.

"В България има едва 283 мобилни респиратори и 59 стационарни. Закъсняхме, вече трябваше да имаме защитните костюми и маски. Днес четох нещо много тревожно - ако един има положителна проба за Ковид-19, то заразата е станала 17 дни по-рано", каза още депутатът.

Той посочи, че от БСП ще предложат законодателни мерки, които вече бяха взети в други държави.

"Няма сфера, която да е пощадена. Този вирус трябва да бъде ограничен, за да не се натовари здравната система. както в момента става в други страни. Сега ще се покаже, че тя не е готова и реформата не е направена, както трябва", категоричен е депутатът от БСП.

Според него до момента условия за паника няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase