Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бойкотирането на сградата на бившия Партиен дом от група протестиращи медицински сестри скара БСП и ГЕРБ.

Червената шефка Корнелия Нинова обвини властта в безхаберие и арогантност, а председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова отсече, че има остра конкуренция между БСП и бившия им кадър Мая Манолова кой да оглави протеста на 6 медсестри.

Според соцлидерката барикадата и излизането на прозореца на една от сестрите е безпрецедентен акт на отчаяние, провокирано от лъжите на правителството.

Още по темата

"Първата е казана от премиера Бойко Борисов миналата година, когато обяви, че дава 50 милиона лева за заплатите на медицинските сестри, след това се оказа, че са 6 милиона, а останалите са прехвърлени към НЗОК, в крайна сметка се оказва, че тези пари са дадени за увеличаване на цените на клиничните пътеки", настоя Нинова.

Тя припомни, че седем сестри веднъж вече са се барикадирали през 2019 г. в здравното министерство, но и тогава са били излъгани.

Според Нинова исканията на сестрите са основателни и справедливи, защото работят на по 2 смени и на по няколко места, получават ниски заплати, условията им натруд са неприемливи и в замяна на това срещат безхаберно и високомерно отношение.

"Реформа няма, допълнителните пари потъват в болниците, които са търговски дружества. Алтернативата е болниците да станат лечебни заведения, а не търговски дружества. Това е истинският проблем, а управляващите го нарекоха провокация. Проявихме арогантност като показахте, че здравна комисия в този момент може да заседава 5 минути и то в присъствието на сестрите", настоя тя.

Червената шефка остро разкритикува Дариткова, която определи сестрата, излязла на балкона, като жена с нестабилно психологическо състояние.

Според Нинова това е било акт на отчаяние.

Освен това Дариткова не можела да хвърля вината на гардовете от НСО, защото те не могат да посягат на беззащитни хора.

"Голямата вина е на правителството заради провала в здравната реформа, заради недостъпното здравеопазване, заради скъпото доплащане в болниците, заради скъпите лекарства", скочи тя и добави, че ГЕРБ няма нито желание, нито характер да направи реформа в системата.

В отговор Дариткова отново повтори, че става дума за организирана провокация с политическа цел маскирана със синдикални искания.

"Участник в тази провокация е инициативният комитет на неуспялата кметица на София Мая Манолова. Сега виждам остра конкуренция за това кой да оглави протеста на 6 сестри – БСП, която е системна политическа партия и Мая Манолова, която иска да определи своето политическо бъдеще", отсече тя.

Според нея служителите на НСО са длъжни да осигурят реда в парламента, а са създали рискова ситуация.

"Сестрата на прозореца е с нестабилно психологическо състояние - не може да е друго една жена, която стои на прозореца и не може да води смислен диалог, а гардовете от НСО не са охранява ли прозорците", настоя Дариткова.

Тя обвини левицата, че е безотговорно и некоректно системна партия като БСП да толерира незаконни действия и на тази база да натрупа дивиденти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase