Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спор в парламента за данните на ръста на БВП според НСИ, Агенция „Митници“ и правителството.

От БСП смятат, че статистиката е уличила управляващите в неверни данни, от ГЕРБ видяха ревност сред социалистите заради рекордно ниската безработица и ръста на икономиката.

Повод за това стана съобщение на НСИ и на Агенция „Митници“, в което двете институции увериха, че данните за вноса в България не са манипулирани, като уточняват, че във връзка с новото съюзно митническо законодателство, от януари 2019 г. вносителите на определени борсови стоки, включително нефтопродукти, подават два вида митнически декларации – опростена и допълнителна. Разликата във времето на подаване на двете декларации е над месец (а понякога и повече), като НСИ използва само окончателните данни. Това означава, че внос, осъществен например в края на май, ще бъде отчетен статистически окончателно през юли.

Червеният Румен Гечев обаче смята, че НСИ е признал за неверни данни от правителството.

„Това не е статистика, а национална лотария, търкане на талончета или колело на късмета“, отсече той.

"Вчера НСИ публикува прессъобщение, 10-15 медии го публикуваха под заглавието НСИ призна неверни данни за БВП. Това заглавие е неточно, тъй като те се подават от Агенция "Митници" и респективно от българското правителство. Свидетели сме на ситуация, в която НСИ признава за неверни данни от правителството“, настоя левият депутат.

Според него явно статистиката се упражнява по аритметика.

"Сега с приятелската силна прегръдка на правителството, нашият НСИ въвежда нова световна мода в статистиката, никакви предварителни прогнозни данни и оценки. Някои се опитват да ми обяснят, че като при виното, колкото по-отлежават данните, толкова по-надеждни стават", коментира още Гечев.

Според Александър Иванов от ГЕРБ безспорно официалната информация, че БВП расте.

„Днес за пореден път от БСП се опитаха да атакуват влизането на България в еврозоната и тези внушения, че има манипулации в БВП не трябва да бъдат толерирани“, разкритикува от своя страна той.

Иванов настоя, че обвиненията на левицата са манипулации, а на фалшивите новини не трябва да се дава гласност.

„Всякакви такива внушения могат единствено да навредят на България, на бизнеса и на хората. Ще го приема по-скоро за неинформираност, отколкото за злонамереност на колегите, защото би било много безотговорно, ако колегата излиза и прави такива внушения, които са зловредни. Може би тук има нотка ревност за рекордно ниската безработица, за ръста на икономиката“, коментира депутатът от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase