Снимка: Bulgaria ON AIR

"Това, което се предлага със Зелената сделка на ЕС, е нов тип икономически отношения," коментира в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Според него трябва да започне широк дебат за Зелената сделка и българския интерес, за това как България ще се включи в Зеления пакт.

По думите му трябва да се защити и социалния момент, свързан с работещите в производствата, които трябва да се преструктурират, като напр. въглищните централи.

Социалистите в ЕС ще настояват евросредствата за кохезия (като фондовете за образование, пътища, дигитализация) да не бъдат ощетени при въвеждането на Зеления пакт, каза лидерът на ПЕС.

В края на 2019 председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви Зелената сделка за приоритет в мандата на тази ЕК. А през януари 2020 тя каза, че Зеленият пакт трябва да генерира 1 трилион евро за целите на нисковъглеродната икономика

Лидерът на ПЕС е доволен, че ЕК работи по някои ключови леви инициативи като предложената от социалистите Европейска рамка за минимална работна заплата.

До какво води тази инициатива за българите, за Зеления пакт и българските интереси и за процесите в БСП - цялото интервю на Милена Милотинова с лидера на ПЕС вижте във видеото.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase