Снимка: БГНЕС

Управлението на БКП продължава да разделя обществото, а Денят на признателност и почит към жертвите на режима скараха ГЕРБ и БСП.

Още по темата

Тон даде Спас Гърневски от мнозинството, който в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ припомни, че 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта си регенти, депутати, офицери, министри, общественици. Те са жертви на Първи състав на Народния съд.

„Народният съд е бил органът на левия терор и основната цел е била ликвидирането на опонентите. По време на червения терор през годините и с изстъпленията в концлагерите са намерили смъртта си десетки хиляди души, семействата им са изселвани, унизявани, тормозени“, скочи той.

Протестиращите срещу наредба Н-18 блокираха "Орлов мост"

След установяването и господстването на едноличната власт на комунистическа номенклатура, която продължи 45 години, България е доведена до фактически фалит, продължи Гърневски.

Според него БКП е ограбила държавата, а днес „бившите другарки и другари от номенклатурата са щастливи госпожи и господа, богати, с деца преливащи от самочувствие“.

„Ежедневно настояват от трибуната на парламента за социална справедливост, за по-високи пенсии и доходи, но не казват колко са били по време на тяхното управление - три пъти по-малко, настояват за чиста храна и чист въздух, а кой скри аварията на „Чернобил“, тогава номенклатурата се снабдява с екологично чиста храна, а сега казват, че хората дишат рак и пият отрова“, обвини още депутатът от ГЕРБ.
 
Според него дори ако само 30% от криминалния преход се върне в държавата, тя ще е различна.

Александър Симов от БСП не му остана длъжен.

„Респект към поетичното въоръжение на г-н Гърневски. За мен винаги е странно как може това да каже човек, който е писал стихотворение за възхвала на комунизма, чудно ми е как един пролетарски поет може да си позволи подобна стилистика“, скочи социалистът.

Според него нещата в държавата не вървят на добре, две правителства на Бойко Борисов падат под натиска на протестите, а третото е напът, защото България е излязла на улицата.

„Къде е този просперитет, тази икономическа стабилност само преди 2 дни хората бяха тук и искаха оставката на Борисов“, продължи Симов.

Червеният депутат призна, че всяка жертва на комунистическия режим заслужава почит, но е крайно време политиците да спрат са ровят костите на тези хора.

„Спрете да използвате историята, махнете си мръсните отпечатъци от нея, защото това е гавра с миналото на България“, призова Симов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase