Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Членовете на ВСС ще имат кариерни бонуси, решиха депутатите като приеха окончателно промените от Закона за съдебната власт.

При изтичане на мандата му всеки член на ВСС ще бъде възстановен на длъжността съдия, прокурор или следовател, заемана преди избора му, на равна по степен или една степен по-висока от заеманата преди избора му в органите на съдебната власт, записаха законотворците.

Това означава, че след края на мандата си във ВСС кадровиците може да бъдат възстановени на по-висока длъжност, като по този начин те ще заобиколят конкурсното начало.

Предложението за кариерните бонуси се появи между първо и второ четене на внесените от Министерството на правосъдието промени в Закон за съдебната власт. В крайна сметка беше предложен от името на правната комисия.

Депутатите не приеха искането на лидера на НФСБ Валери Симеонов да се забрани финансирането на сдружения на магистрати от чужди държави или организации.

То дойде след предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, което стана факт благодарение и на положително становище на Българския хелзинкски комитет.

Заради това Обединени патриоти поискаха професионалните магистратски общности да се финансират само от членски внос, имуществени дарения или такива от самите участници в организациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase