Снимка: БТА

До края на януари, ако Господ е с нас, режимът на вода в Перник може да бъде отменен, заяви пред журналисти в МС министърът на икономиката Емил Караниколов. Той заяви това, след като кабинетът извънредно прие постановление, с което се отпускат 30 млн. лева за решаване на водната криза.

За да бъде отменен водният режим е нужно в язовир "Студена" да се вливат 500 - 900 литра на секунда, каза още той.

Още по темата
С тези пари, отпуснатите за решаване на проблема, финансови средства стават близо 35 млн. лева, каза премиерът Бойко Борисов. Решението е добър подарък за кмета на Перник Станислав Владимиров, който днес има рожден ден, каза Борисов и двамата си стиснаха ръцете.

Парите, които МС отпусна днес, са за ремонт на пречиствателната станция, нов магистрален водопровод и за ВиК мрежа в града, за да се намалят големите загуби на вода. Ремонтът ще се прави от държавата фирма "Монтажи". Нейните машини ще работят утре до 16:00 часа и на първи януари продължават, каза Борисов.

Проверяват се всички ВиК дружества в страната, икономическа полиция проверява и Перник и "който какво си е надробил, ще си го сърба", каза Борисов, цитиран от БТА.

Той добави, че днес в Плевен е имало акция, свързана с оползотворяване на отпадъците, но не даде повече подробности.

Другата година започва изпълнението на воден проект на стойност 120 млн. лева, чрез който ще бъде подменена ВиК мрежата на Перник, нещо което не е правено 70 години и сигурно няма да бъде повторено още десетки години, подчерта кметът на Перник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase