Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За таван на субсидиите за партиите и за ограничаването на финансирането на политическите сили от фирми, се обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Според него сега се получава така, че големите партии трупат много пари, които държат в банки, а малките едва оцеляват. Така че трябвало да се мисли за горна граница на субсидиите.

Това предложение ще бъде обсъдено като промени в Закона за политическите партии. В същия закон ОП ще предложи и да се ограничи финансирането от бизнеса.

Още по темата

Симеонов отрече твърденията на ДПС, че Правилникът за дейността на Народното събрание е бил нарушен при вчерашното прегласуване на текста за субсидията в Закона за държавния бюджет.

Първоначално в пленарната зала беше отхвърлено предложението на МС субсидията да е 1 лев, както и това на БСП за 8 лева на действителен глас на последните избори. При това положение реално партиите останаха без субсидии.

След совалки между партньорите от управляващата коалиция и финансовият министър Владислав Горанов се стигна до прегласуване на текстовете, при което беше прието искането на левицата за 8 лева на глас.

Депутатите от ДПС обаче не участваха в гласуването и напуснаха пленарната зала, защото според тях се нарушавал правилника на парламента.

Симеонов отсече днес, че не иска да коментира, защото така донякъде ще "легитимира с техните измишльотини ДПС".

Все пак той е категоричен, че прегласуването е било допустимо и всичко е станало по правилата и установения ред на парламента.

Симеонов призна, че ОП винаги са настоявали политическите сили да се финансират от бюджета, за да не бъдат зависими от други субекти.

"С намалена субсидия от 1 лев, нашите партии загиват и ще останат само едва ли не ГЕРБ и ДПС, което се финансира от обръчи от фирми", настоя той.

Лидерът на НФСБ отрече и да е оказван натиск над ГЕРБ за приемането на 8 лева субсидия.

"Ние не сме рекетьори", отсече той, но от думите на шефката на Парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова стана ясно, че ОП са поставили условието да се приеме този размер на субсидията, за да подкрепят останалите разчети в бюджета.

"Ние не можем да реализираме това управление сами, така ни е подредил избирателят, че управляваме в коалиция, а държавата трябва да има бюджет", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase