Общ преглед
На пролет в градинката до университета "Св. Климент Охридски" ще цъфнат специален сорт лалета селектирани в Холандия  за България.

Лалетата носят името "Сердика" и са подарък от Холандия по повод 110 години от установяването на двустранните дипломатически отношения

Те бяха засадени днес от министъра на външните работи Екатерина Захариева, столичния кмет Йорданка Фандикова и холандския посланик у нас Берендина Мария Тен Тъшър.

Сертификат за дарението бе връчен на Екатерина Захариева от външния министър на Холандия Стеф Блок по време на посещението му у нас през юни, съобщиха от пресцентърът на Министерството на външните работи.
"Този подарък е един от най-ценните, които сме получавали", каза на церемонията министър Захариева.

Тя припомни, че за юбилея България е подарила на Холандия 110 рози "Дамасцена".

Захариева  благодари на кмета на София за съдействието лалетата "Сердика" да бъдат засадени именно в градинката до Софийския университет и честити на преподавателите и студентите патронния празник 25 ноември.

Йорданка Фандъкова отбеляза, че София има традиционно много близки отношения с Холандия. Тя припомни, че първия подарък с лалета България е получила по време на председателството на Съвета на ЕС, когато с тях е било "изписано" неговото лого. "София се превърна в град на лалетата - по улиците и градините на столичния град през последните години има повече лалета отколкото в Амстердам", заяви Фандъкова.

"Щастлива съм да бъда тук и да представя тези нови лалета – "Сердика", които символизират красивата ви страна и древна история – каза посланик Тен Тъшър. - Този подарък ще символизира приятелството ни завинаги – от двете страни на Европейскиия съюз – входа от Изток – България, и от Запад – Нидерландия."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар