Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп ще обсъди възможността за износ на втечнен газ за България, когато се срещне с лидера на страната следващата седмица, докато Вашингтон се стреми да намали енергийната доминация на Русия в Източна Европа, заяви високопоставен представител на Белия дом в конферентен разговор вчера, съобщава на страницата си Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL).

Още по темата

Тръмп също така ще насърчи българския премиер Бойко Борисов да увеличи разходите за отбрана на страната, когато двамата се срещнат на 25 ноември в Белия дом. България, както и много от нейните източноевропейски съседи, внася по-голямата част от необходимия й петрол и газ от Русия, което според САЩ дава на Кремъл значително влияние над тези страни, отбелязва медията, като напомня, че САЩ преживяват безпрецедентен бум на производство на природен газ и американските енергийни компании търсят нови експортни пазари, включително в Европа и Азия, предава БТА.

Българската енерегийна индустрия предлага "огромен инвестиционен потенциал за американските компании", подчерта представителят на Белия дом. "Ние със сигурност прояваваме интерес към възможностите за износ на втечнен природен газ (LNG) за България и други страни в региона".

Борисов се срещна с хърватския си колега само дни преди предстоящата среща с Тръмп. Хърватия има амбицията да построи плаващ терминал, който потенциално може да снабдява някои страни в региона с американски втечнен газ. Борисов нарече "важен" хърватския проект, припомня медията.

Срещата на Тръмп с Борисов в Белия дом ще бъде поредната от срещите с лидери от Централна и Източна Европа тази година. Преди това президентът се срещна с лидерите на Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Австрия и Чехия, посочи представителят на американската администрация. Дневният ред на срещите беше фокусиран върху същите проблеми на енергетиката, сигурността и икономическия растеж, допълни той.

Тръмп ще насърчи Борисов да постигне препоръчания от Алианса минимум разходи за отбрана от 2 процента от БВП. "България е член на НАТО от 15 години. Време е да покаже допълнителна мотивация, увеличавайки разходите си за отбрана и участвайки в различни мисии на НАТО", заяви американският представител.

България неотдавна договори покупка на изтребители Ф-16. Представителят на Белия дом нарече сделката "съществен жалон" в модернизацията на отбраната на страната и "важен знак", че тя "приема сериозно" обещанието да увеличи разходите за отбрана.

Тръмп ще повдигне също темата за борбата с корупцията и защитата срещу "активността" на Русия, като например опитите да повлияе върху резултатите от избори, допълни той.

Представителят на Белия дом не каза дали Тръмп ще повдигне и въпроса за свободата на пресата на срещата с Борисов, отбелязва Радио Свободна Европа/Радио Свобода. Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю заяви, че страната е "дълбоко засегната от широкоразпространена корупция" в публикация в изданието "Хил" (The Hill) от 22 ноември. В личното си мнение Пардю говори и за упадък на медийната свобода. По думите му резултатът от потискането на свободната преса в България е изкривил медийния сектор, ерозирал е общественото доверие в пресата и е произвел национална политическа среда без сериозна опозиция срещу настоящото правителство.

Коментари Напиши коментар

260

Айн/один,цвай/два

преди 3 години

Сесдрдн поток 2 и северен поток 1 и турски поток... Всичко това е проДаване руски газ на 30 процента по евтини цени на двете суперсили на Европа, Германия 90 милиона население и Турция 85 млн. От Първата супер сила на Европа, това е Раша с население над 150 млн. Страхожни сделки за Трите икономики на Европа.

259

Хинглиш

преди 3 години

1. Руският добив на газ е с 30 процента по евтин от американският. Ако не е така украинското правителство щеше да се е отказаало от руския агресивен газ. Но не се отказва от руския газ в полза на нашите американски Освободители от османско робство.2. Свтовната екология протестира. Американският газ разрушава земната ***, което ни води към природни аномалии и катастрофи в световен мащаб.3. Германия предпочита да разруши американската дружба чрез купуване нс евтин руски газ чрез Северен поток 2

258

Анонимен

преди 3 години

Писна ми от напълно неграмотни изказващи се тук!Първо,и от далечен Китай се карат с кораби стоки па са по евтини от други такива и второ,американците продават своята газ с около25-30% по евтинйо от руската и ми е през дедовия защо,важното е че е по евтина!И трето,България за 2019 е купила около 20% от нуждите си за газ от американците!Най малкото когато има конкуренция цените падат!!!