Снимка: Блфото, архив

Парламентарната група на партия "Воля" е внесла в деловодството на Народното събрание предложение, в което настоява първите три дни от периода на временна нетрудоспособност на работника да се плащат от държавата.

Още по темата

Това съобщиха от "Воля". С това предложение отпада задължението за осигурителите да изплащат на осигуреното лице за първите три работни дни от временната неработоспособност 70 на сто от средно дневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила тази неработоспособност, но не по-малко от 70 на сто от средно дневното уговорено възнаграждение. Сега задължението трябва да премине към бюджета на ДОО.

Към настоящия момент обезщетението за временната неработоспособност на самоосигуряващите се лица се поема изцяло, за всички дни, от ДОО.

Според "Воля" това поставя в неравноправие различните групи осигуряващи се лица.

Натоварва се излишно и неосноснователно бизнеса с изплащането на болничните на работниците и служителите. От една страна работодателите заплащат за своя сметка осигурителна вноска във фонд ДОО за всеки работник и служител, а от друга страна са задължени да поемат разходите за първите три дни от временната неработоспособност, вместо фонда, посочиха още от партията. Най-често на работниците и служителите им бива издаден болничен лист за 3 дни, като в този случай временната неработоспособност бива изплащана изцяло от работодателя, за негова сметка.

От мярката, която предлагат от "Воля", печелят и трите страни- държавата ще се справи с фалшивите болнични листове, а бизнесът и работниците няма да са ощетени, се допълва още в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase