Бюджет 2020 предвижда увеличаване на учителските заплати и парите за образование.

"Винаги когато говорим за образование, трябва да говорим за качеството на образованието, за това какво могат да научат нашите деца и какво се случва с тях след като придобият тези знания и умения. Бюджетът и финансовите средства са е изключителна сериозна мярка в търсенето на по-доброто качество", коментира депутатът от ГЕРБ Галя Захариева в предаването "Денят ON AIR".

Още по темата
Според нея има интерес към учителската професия, но все още липсват кадри в определени специалности. Тя допълни, че една работна заплата за млад учител, която от догодина ще бъде 1085 лева, е добър старт.

"Системата на образованието е тромава и изисква време за да се види ефектът от мерките, които са приложени", каза Галя Захариева. Тя смята, че не е достатъчно един учител да получава добро възнаграждение, а трябва и да е мотивиран да обучава децата.

Депутатът цитира и някои данни - 360 млн. отиват за педагогически специалисти, 54 млн. за увеличение на заплатите на непедагогически специалисти и близо 500 млн. средства, които ще влязат в системата на образованието.

Захариева сподели в ефира на Bulgaria ON AIR, че предстои промяна на закона за висшето образование и следващата седмица ще се гледа законопроекта на първо четене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase