Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Средна заплата от 1400-1500 лева в края на мандата през 2021 г. е постижима и възможна. Състояннието на пазара на труда предполага подобно съотношение, подчерта финансовият министър Владислав Горанов пред социалните партньори на заседанието на НСТС за бюджета за следващата година.

Още по темата
По думите му бюджетът е изпълним, в него има заложени достатъчно буфери. Съвършен бюджет няма, този изпълнява приоритетите на сегашното правителство. Липсата на изненади в бюджета за догодина е добрата новина, подчерта министърът.

Според него е важно да има прогнозируемост и големите мерки да бъдат последователно изпълнявани. Последователно се стремим да притискаме бизнеса да увеличава доходите, каза Горанов, като припомни стъпката за 10% ръст в публичния сектор, която е заложена.

Приоритетът на Бюджет 2020 г. е образованието и инвестициите в човешки капитал. За целта за догодина са отделени 2.651 млрд. лева.

Предвижда се минималната основна заплата на учителите от 600 лв.през 2016 г. да достигне 1255 лв. в края на мандата през 2021 г., каза Горанов, напомняйки обещанието за двойно увеличение за периода. Повечето пари са предназначени за заплати на учители, за ремонти, стипендии.

Заложеното увеличение от 10% на доходите в публичния сектор ще бъде по преценка на заеманата длъжност и постигнатите резултати, даде да се разбере той.

Данъците догодина остават същите, но министърът посочи, че мерките ще се затегнат още, включително чрез система за видеонаблюдение и контрол в данъчните складове. Той посочи, че в сферата на услугите има масови опити да се подменят фирмите в хотелиерство и ресторантьорство, за да се избягва плащането на ДДС.

3.3% икономически растеж е заложен в следващите три години. Основен двигател на растежа е вътрешното търсене по линия на потреблението и инвестициите. Очаква се леко забавяне на инфлацията около 2.1%. Платежоспособното търсене е благоприятствано по думите му от исторически ниската безработица и растежа на доходите.

Сред рисковете пред българската икономика той посочи нестабилната геополитическа обстановка.

Министърът отчете, че заради покупката на новите изтребители бюджетното салдо за 2019 г. е било ревизирано от отрицателно от 600 млн. до отрицателно от 2.4 млрд. лева, но се очаквало в края на годината по-благоприятно развитие. Отбраната е другият приоритет на кабинета в бюджета за догодина.

За стремежа към балансиран бюджет Горанов обясни, че това е буфер срещу неблагоприятното развитие на европейската, световната, оттам националната икономика, а и следва разбирането, че държавата трябва да харчи толкова, колкото събере.

За здравеопазване догодина са предвидени с половин милиард повече. Увеличението на пенсиите с 6.7% от 1 юли ще струва 590 млн. на бюджета на ДОО.

За общините са предвидени 4,202 млрд. лв, което е с около 460 млн. лв. повече спрямо тази година.

Коментари Напиши коментар

224

kirasirrav

преди 2 години

...а то и трудно се намира такава; цените са по-високи от в големите градове, такива филми като промоции няма ( с изкл. на нещо старо или калпаво); хора работещи в съседни по-малки градове масово започват на 6-700 лв. бруто евентуално след години стигат докъм 800-1000, като много е важно отношенията със шефовете (оттам може да имаш бонуси или да те режат без причина), за отпуски изобщо не говоря, раб. ми време пон-петък и съб. до обяд а може и целия ден

223

kirasirrav

преди 2 години

потвърждавам мнението на провинциалист, заплатите чисто около 400-500 и нещо лв. като първата се дава при назначение ужким на по-малко часове или временно (които си остават постоянни) а втората сума варира ок мин.; аз например съм с варианта 400 лв. но за този месец имам загуби за толкова и аванси 100лв. значи аз съм длъжен на шефовете с тези 100 и не трябва да взимам нищо; работя на пълен работен ден - ставам ок. 7 ч. сутринта и се прибирам ок. 6 ч. вечерта така че за друга работа даже не мисля

222

Провинциалист

преди 2 години

Заплатите в прованса са около 600-800 лева бруто. В един малък град се счита за престижно, ако някой се уреди да работи в Лидл, всичко останало се гърби за жълти стотинки в шивашките цехове, малките магазинчета, разни полу-умрели дребни производства и всичко това на ненормирано работно време по около 55-60 часа на седмица. Една шепа хора работят в държавната и общинска администрация по места и са направо като лордове в очите на обеднелия плебс.