Снимка: Reuters, архив

Ако германският концерн "Фолксваген" в крайна сметка избере Турция, ще сезираме Европейската комисия за неспазването на правилата на общия пазар от Турция, закани се президентът в периода 2012 – 2017 г. Росен Плевнелиев, който е член на борда "Аутомотив Клъстър България".

Още по темата

"Сезираме Европейската комисия в интерес на всички от ЕС. Турция не е член на ЕС, но като член на общия пазар трябва да се придържа към правилата на общия пазар, а не го прави", каза той на откриването на инициатива "Тийноватор", която се провежда за втора поредна година, цитиран от БНР.

"Очевидното неспазване на правата на общия пазар трябва да доведе до санкции. От една страна концернът "Фолксваген" съзнателно се облагодетелства от щедрата оферта на президента Ердоган, но тази щедра оферта не съответства на правилата на пазара и концернът "Фолксваген" знае, че това е така. Въпреки това се обогатява", каза експрезидентът.

"Дори последно разбирам, че цифрата, която Ердоган е обещал на концерна "Фолксваген" да закупи директно автомобили от бъдещата фабрика, не е 40 хиляди, ами са поръчали 100 хил. автомобила. При една минимална цена от 25 хил. евро за този вид автомобил "Фолксваген". Това означава индиректна, но субсидия от турската държава от 2,5 млрд. евро. Би следвало да е проблем, защото Турция не е член на ЕС, но е член на Митническия съюз, Турция е член на общия пазар. Като член на общия пазар Турция трябва да се придържа към правилата на общия пазар, а не го прави. И обещава щедри субсидии както намери за добре. Това трябва да се прекрати", каза Росен Плевнелиев.

Според него България ще направи всичко възможно и прави всичко възможно.

"Ще продължим за следим внимателно казуса, който за нас още не е приключил", зарече се той.

Според него е възможно, "ако "Фолксваген" избере Турция, което с голяма степен на вероятност може да се каже, ние да продължим да преговаряме с тях и за други възможни проекти, които да направим".
"Фолксваген" видяха една България, която не са очаквали, България която е доста напреднала в автомобилния си сектор", каза Плевнелиев.

Той разкритикува действията на френския президент Еманюел Макрон, който се опитва да блокира започването на преговорите за членство в ЕС на Северна Македония и Албания. Позициите трябва да бъдат изчистени преди обсъждането на старта на преговорите в Брюксел в четвъртък.

Тъжно е "когато държави членки на ЕС, в този случай Франция, но преди това в случая с нас бе една Холандия, поради вътрешнополитически причини блокират разширението на съюза и проекти от общ интерес", коментира той.

"Всички ние знаем колко е важно Македония и Албания точно сега да получат покана. В момент, когато имаме много силен геополитически сблъсък на Балканите ЕС трябва да покаже своята сила и интеграционна мощ".
"Президентът Макрон… се опитва да отиграе една ситуация в ЕС по изгоден нему начин. Това е едно неправилно решение. Искрено ще съжалявам, ако президентът на Франция затръшне вратата в този исторически момент за стартиране на преговори с Македония и Албания", каза той.

Коментари Напиши коментар

108

Тодар Правешки

преди 2 години

Хахаха, всички на ведомост към руското посолство са се активирали да плюят по Плевнелиев!Само така другари. Ще има по 200 грама водка допълнително към копейките!:)

107

Българин

преди 2 години

Виждам, че сериозни специалисти коментират темата. По-точно се надпреварват да плюят по Плевнелиев. Но нещо ми казва, че ако утре През-ден-та Радев повтори казаното дума по дума, тролетариата ще почне да вие от умиление колко умен Президент имаме!

106

анон

преди 2 години

""Фолксваген" видяха една България, която не са очаквали, България която е доста напреднала в автомобилния си сектор", каза Плевнелиев." - мисля, че само с това си изказване трябва да си даде отвод от всякакви мнения в сектора... ама този дето не знае разлика между трансмисия и диференциал е в борда на директорите - Господи прибери си вересиите...