Снимка: Кадър БНТ

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов остро разкритикува доскорошния си коалиционен партньор Волен Сидеров, председател на "Атака" заради поведението му в предаването "Референдум" по БНТ за местните избори.

"Грозните сцени са обида както за гостите в студиото, така и за работещите в телевизията, за цялата журналистическа гилдия и за българските зрители", написа в позиция воеводата.

Още по темата
Повод за недоволството както на Каракачанов, така и на шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова и на председателя на НС Цвета Караянчева, стана скандала, който предизвика Сидеров.

Заедно с него в студиото на БНТ бяха Даниела Дариткова, Деница Златева от БСП, Халил Летифов от ДПС, Юлиан Ангелов от ВМРО, Стефан Иванов от НФСБ и Веселин Марешки от "Воля", а темата на дебата беше предстоящи местен вот. Волен Сидеров взе думата още от самото начало и влезе в конфронтация с представителя от вече бившите коалиционни партньори на "Атака" ВМРО.

В крайна сметка микрофонът на Сидеров беше изключен и служители на телевизията и охранителна опитаха да изведат политика от студиото.

Според Каракачанов това поведение на Сидеров е недопустимо.

"Реакцията на водещата Добрина Чешмеджиева и последвалите действия от страна на БНТ са достойни и аз и ВМРО категорично подкрепяме професионализма на журналистите в абсурдната ситуация, в която ги постави един меко казано лабилен човек", допълва още Каракачанов.

Той смята, че българските журналисти трябва да знаят, че се ползват с обществената подкрепа, за да изпълняват своите задължения безпристрастно.

"Когато обаче са подложени на вербална, а в много случаи и на физическа агресия, това дава едно усещане за обществена незрялост, характерно за народи, далеч от нашите географски ширини. Недопустимите обиди, арогантност и демонстрацията, че някой е над закона и над общоприетите норми са откровена обида за българския народ. Ето защо аз съм убеден, че именно суверенът в лицето на избирателите отново ще даде урок и ще игнорира агресивните субекти от политическата сцена", посочва Каракачанов.

"Нека всички заедно да кажем не на порнографията в българската политика", призовава той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase