Снимка: архив "Булфото"

Спешни поправки в НПК внесоха трима депутати от ГЕРБ, начело с председателя на Правната комисия в Народното събрание Анна Александрова заради случая с предсрочното освобождаване от затвора на убиеца на Андрей Монов австралиеца Джок Полфрмийман.

Законотворците настояват в кодекса изрично да се запише, че делата за предсрочно освобождаване подлежат на възобновяване.

Това става седмица, след като министърът на правосъдието Данаил Кирилов призова за законови поправки, предизвикани от частния случай на Джок Полфрийман

Тримата депутати от ГЕРБ Анна Александрова, Красимир Ципов и Димитър Лазаров предлагат делата за условно предсрочно освобождаване (УПО) пак да се гледат на две инстанции, но при определени условия да се иска възобновяването им пред ВКС, макар и да са влезли в сила.

Това поиска в случая с Полфрийман главният прокурор Сотир Цацаров, оспорвайки легитимността на решението на Софийския административен съд и мотивирайки се с това, че то по същество е "решение", а не "определение", следователно подлежи на възобновяване.

Вчера беше съобщено, че Висшият касационен съд ще гледа делото за възобновяването на 7 октомври.

Вносителите на поправката се мотивират с това, че общият подход от наказателните дела трябва да се прилага и за тези по УПО поради "правната значимост" на тези дела за държавата и обществото.

Предстои поправката в НПК да се гледа на първо четене в парламента. Това е поредното законово изменение, породено от частен случай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase