Снимка: архив "Булфото"

ГЕРБ не се отказва от съкратеното съдебно следствие – промяна, за която настояха близките на жертвите на убийства.

Още по темата

 
След бруталното убийство на 7-годишната Криси от сливенското село Сотиря хора от цялата страна подкрепиха подписка, с която се иска да отпадне възможността за намаляване на присъдата с 1/3, ако убиецът си е признал.

Повдигнаха обвинения на двамата, блудствали с дете в Сотиря

БСП подкрепи искането им и вече внесе законови поправки, с които да отпадне съкратеното съдебно производство при тежки престъпления. Според председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Анна Александрова от ГЕРБ обаче, ако то бъде отменено, общият ред на делото ще продължи много дълго, което пък е  изключително болезнена тема за пострадалите.
 
Процесът ще е много дълъг, ако липсват свидетели и експертизи, смята тя.

Анна Александрова отново представи мотивите за предложените от ГЕРБ промени в Наказателния кодекс за ограничаване на възможността за намаляване на присъдата при тежки престъпления.

Управляващите предлагат да се запази съкратеното съдебно следствие, но присъдата да може да се намалява вместо с 1/3 - с 1/5, като съдът да има право да решава за всеки конкретен случай дали да редуцира или замени присъдата с по-лека.
 
Правната комисия днес ще разгледа предложенията на ГЕРБ, БСП, Воля и Обединени патриоти за законови поправки в тази посока.

„Ще изслушаме всички експертни мнения на Министерството на правосъдието, на главния прокурор, на върховните касационни съдии, ще чуем всички гледни точки, включително и на пострадалите“, коментира Александрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase