Снимка: БТА

Президентът Румен Радев отново разкритикува премиера Бойко Борисов и отправи директни критики към него за намеса в БНР.

"Трябва да се прекрати практиката държавата да се управлява чрез нечий телефон, а не от институциите. Свободата на словото е в основата на демокрацията, а в България тя е в криза”, коментира държавният глава, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Още по темата
Според него казусът със спирането на програма "Хоризонт" на националното радио отново потвърждава значението на въпроса кой и как управлява обществените медии.

"Очевидно е и, че държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, както е нормалната европейска практика. На това нещо е време да се сложи край", добави президентът Румен Радев заради 5-часово спиране на програма "Хоризонт" на 13 септември.

Президентът допълни, че когато започне да се работи по този начин - "през глава", се обезсмислят и изпразват от съдържание институциите и отговорните органи, които са компетентни за назначения и уволнения при определени изисквания на закона.

"Свободата на словото е в основата на демокрацията, това е фундаментална ценност. Очевидно в България тя е в криза", заяви държавният глава.

Президентът призова генералният директор на БНР и разследващите да обявят какви са истинските и реалните мотиви за спирането на ефира, защото в случая става въпрос за обществена медия, а не за частна.

Държавният глава определи като "лъч надежда" поведението на журналистите от БНР, които проявиха солидарност към свалянето от ефир на колегата си Силвия Великова и бяха подкрепени и от журналисти от други медии.

"Те дадоха пример как се отстоява достойнство, как се отстоява свобода на словото и професионални стандарти", заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за избора на следващ главен прокурор президентът посочи, че когато е организирал предварителни консултации по темата, е било с ясната цел да се повиши общественият интерес и гражданската бдителност относно процедурата и критериите за този избор. "Тази цел е постигната. Но Конституцията ясно показва кога и как се произнася президентът", заяви Румен Радев, попитан дали ще подпише указа за назначаване на следващ главен прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase