Снимка: БулФото

ДАНС и до момента изпращаше запитвания за информационните масиви на Министерството на образованието. Това заяви пред bTV ресорният заместник-министър Деница Сачева по повод новия проект, според който Агенцията за национална сигурност би получила достъп до всички данни на МОН - включително до тези на всички ученици, студенти и дори децата в детските градини.

Още по темата

"Информацията, която е искана е била свързана с чуждестранни и български студенти - за техния статут. Имаше и няколко случая за превенция на радикализацията на непълнолетни лица", обясни Сачева.

Тя коментира, че до момента този достъп е бил нерегламентиран - на хартия и безконтролен.

"Сега трябва да се направи строго контролиран електронен достъп", заяви зам.-министърът.

Юристът и експерт по защита на личните данни Фани Давидова пък посочи, че Концепцията за защита на личните данни не е да ограничи достъпа, а да събира само необходимата информация, за да може държавните органи да си свършат работата.

"Достъп до лични данни, свързани с националната сигурност се иска по опрелен казус с определени мотиви. Тук не става въпрос всеки служител на ДАНС да звънне по телефона в МОН и да поиска достъп", заяви експертът и допълни, че едва ли промените ще бъдат приети заради влезлите в сила регламенти по GDPR.

По думите на Васил Николов - председател на Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, промяната ще улесни работата на МОН, защото системата може да стане по-сигурна.

Припомняме, че преди няколко дни стана ясно, че Държавната агенция за национална сигурност поиска да получи абсолютен достъп до информационните масиви на МОН и той да бъде осигурен 24 часа в денонощието. Агенцията ще има достъп до всеки ученик, студент или дете в детска градина, ще знае какво се учи, дали са прекъснали, какъв е успехът им и извънкласните им дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase