Снимка: Bulgaria ON AIR.

Вътрешната опозиция няма да бутне Корнелия Нинова, тя сама ще се бутне, ако продължава в същия дух! Тепърва ще виждаме чистка в БСП, заяви бившият зам.-председател на ПГ на БСП Антон Кутев в студиото на "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR.

"Много пъти съм разговарял с нея, в началото се вслушаваше в думите ми повече. БСП допусна грешки, които костват доверието в партията. Ако за местния вот се разберат и преглътнат различията Манолова и Нинова - това ще бъде печеливш ход за БСП", отбеляза още той пред Ганиела Ангелова.

По повод подадената и след това оттеглената оставка на Нинова той е категоричен, че: "Елементарно познание в политическата култура е, че председателят на партията се избира от организацията, ако работи в условия на демокрация."

По думите му в БСП демократичните принципи са святи, "тя претендира да е най-демократичната партия и все още е такава".

Въпреки упреците Кутев призна, че вярва в добрите намерения на Нинова, че тя иска да промени партията по начина, по който вижда, но нейните виждания далеч не са това, което е нужно на Левицата. "Често тя работи популистки", определи бившият зам.-председател.

В момента Нинова се опитва да направи БСП лидерска партия. Тя прави грешки, които реално застрашават съществуването на БСП, защото ние не сме власт, за да имаме целия управленски ресурс за това, допълни Кутев.

Нинова търси младите хора да им даде път в партията и това е правилно, каза още Кутев, но уточни: "друг е въпросът, че ги взема и ги хвърля в дълбокото сами да се оправят".

Кутев е катогеричен, че БСП трябва да остане от големите партии в България, тя има 130-годишна история, и трябва да е определяща за бъдещето на страната ни. "Ако я няма БСП, това значи разпадане на лявото. Ако нас ни няма, няма кой да защити бедните, капитализмът превзема всяка част от обществото", каза Кутев.

На въпрос може ли София да стане червена, Кутев категорично заяви: "Може да стане! Надявам се Мая Манолова да поиска, защото това е шанс". Относно предложенията за кмет на БСП, той е убеден, че те трябва да са "по-външни" и даде пример с успешната кандидатура на Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase