Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова е изключително добър професионалист, на когото имам доверие за всичко останало, освен за информационната сигурност. Така коментира финансовият министър Владислав Горанов скандала с източването на данни от информационната система на НАП.

Още по темата
Горанов посочи, че предстоят разговори с шефката на приходната агенция, но първо трябва да се установи защо и как се е стигнало до този пробив.

"Ще имаме разговори по тоя въпрос, но да установим защо и как се е стигнало до този пропуск. Димитрова не сте я виждали, защото е в платен отпуск. Едва ли си изкарва добре", добави министърът.

По думите му заради случая трябва да се понесе от всички отговорност, но въпросът е от кого и докъде.

"Ако си оставите колата отключена и някой я открадне - това не ви прави виновен. Има държави, където хората си държат отключени колите, защото там е прието да не се нарушават правилата", изрази се метафорично той.

"Възложили сме на "Информационно обслужване" да извърши одит на системата и анализ на здравината й, за да се предотврати поне за в бъдеще този пропуск. Никой не е очаквал едно от новите приложение ще бъде толкова уязвимо", каза още Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase