Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП настоя премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание за ратификацията на договорите за закупуването на новите изтребители. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък поиска и президентът Румен Радев да дойде да разясни своето виждане като специалист.

В началото на заседанието Корнелия Нинова скочи срещу изказването на Бойко Борисов от вчера, че той лично е настоявал да бъдат платени новите F-16 накуп.

Още по темата

"Искаме да дойде в Народно събрание да заяви това тук пред нас, както и да отговаря на въпроси кой го е упълномощил да поема такива ангажименти. Това може би означава, че американската страна не е искала това. Отговорността лежи на раменете на министър-председателя, особено за това скандално изказване за еднолично решение да се плати сделката сега и веднага накуп", настоя червената лидерка.

По думите й премиерът е излъгал и че има пари да се плати наведнъж, защото са събрани от борба с контрабандата и сивата икономика.

"Защо се налага парламентът да актуализира бюджета и правителството да взима заем тогава", запита Нинова.

Лидерът на "Воля" пък поиска президентът Румен Радев да дойде в парламента, тъй като според него има скрити разходи при покупката на изтребителите.

"Настояваме като главнокомандващ и като специалист в сферата на самолетите президентът да дойде и да ни разясни неговото виждане", настоя Марешки.

Днес сделката за закупуването на новите самолети влезе в Народното събрание. Предстои по-късно и актуализация на държавния бюджет за настоящата година, за да може да бъде реализирана сделката.

Поради важността на въпроса депутатите решиха пленарното заседание да се излъчва на живо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase