Архив: Булфото

Идеята на БСП да се преизчислят пенсиите стана повод за словесен сблъсък между опозицията и управляващите и размяна на взаимни обвинения кой е отговорен за ниските доходи на възрастните в България.

В крайна сметка обаче предложението всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2016 г., да бъдат осъвременени със средномесечния осигурителен доход за страната за 2015 г., бе отхвърлено. То срещна подкрепата само на "Обединени патриоти" и "Воля", но гласовете не стигнаха, за да стане факт.

Основните мотиви на левицата бяха, че немалка част от българите са с доходи на границата на физическото оцеляване и че 1,3 млн. пенсионери са с пенсии под линията на бедността.

Според социалиста Георги Гьоков пенсионерите се чувстват забравени от Бога и от управляващите.

"Положението на българските пенсионери е трагично. Няма как минималната пенсия да е 219 лв., а лекарствата да струват 200 - 250 лв. ГЕРБ, 10 години управлявате и нищо за пенсионерите. Какво плащате? От задната седалка на джипа ли плащате?", скочи соцдепутатът.

Светлана Ангелова от ГЕРБ контрира, че по времето на кабинета "Орешарски" пенсиите са вдигнати едва с 2,4%.

Колегата й Спас Гърневски пък предложи БСП да върне заграбеното по време на прехода и с тези средства да се увеличат пенсиите.

"Имаме два начина да решим проблемите в социалната сфера, не само за пенсиите. Единият случай е ГЕРБ да продължи да управлява още три мандата и така България ще стигне над средното ниво на развитите европейски страни. Другият е социално ориентираните в БСП да предложат на криминалните комунисти да върнат половината от заграбеното и пенсиите ще скочат три пъти повече", каза депутатът от ГЕРБ.

"Защо не оправихте държавата? На вас три мандата не ви стигат. Кой ще го прави анализа на прехода? Ще пише ли за суджука там? Хората с кръв и пот градиха държавата, а вие ще им увеличавате пенсията с 5 лв.", отвърна червеният Георги Гьоков.

Според Валери Симеонов пък истинската цел на левицата не била да вдигне пенсиите на пенсионерите.

"Вкарвате определена порция скандал, шумотевица, патаклама, но като че ли не ви е целта да постигнете това, което сте заложили в законопроекта. Ако имахте сериозната цел да го постигнате и нямате нужното мнозинство, би трябвало да потърсите съдействие, съмишленици", каза той.

Симеонов припомни и че по искане на "Обединени патриоти" минималните пенсии са били вдигнати на 200 лева.

По време на дебата искри прехвърчаха и между "Атака" и ДПС. Павел Шопов нарече движението турска националистическа партия в България. В отговор пък Хамид Хамид се обърна към председателстващия заседанието Явор Нотев, че е допуснал обидни думи към най-българската партия в парламента.

"Ако няма да си изпълнявате задълженията на председател, моля незабавно освободете това място, защото е много ясно, че сте от същата група малоумници", скочи депутатът от ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase