Снимка: архив "Булфото"

Процедурите за концесиите на морските плажове ще се провеждат от Министерството на туризма, а не през общия закон за концесиите. Това решиха на второ четене депутатите с поправки в Закона за концесиите.

Още по темата

Министерство на туризма глоби концесионера на плаж Перла

С промените на практика се връща старото положение и концесиите на плажовете ще се уреждат по специален ред в Закона за черноморското крайбрежие, а не по общия ред на Закона за концесиите, както трябваше от началото на тази година.

От 1 януари 2019 г. морските плажове трябваше да се отдават по реда на Закона за концесиите, но сега на практика се връща старото положение и концесиите на плажовете ще се уреждат по специален ред в Закона за черноморското крайбрежие.

Вече туристическото министерство ще може да организира процедурите за определяне на концесионер и да организира контрола по изпълнение на задълженията по сключените концесионни договори и договорите за наем.

Министър Ангелкова посочи, че и досега редът за отдаване на концесия е бил такъв и добави, че по този начин процедурите ще се провеждат при пълна прозрачност.

"Плажовете са с един особен предмет на концесия и желаещите да стопанисват плажовете са от малкия и средния бизнес. Небохдимо е условията да бъдат максимално ясни и точни. Законът всъщност дава изключителна прозрачност и гаранция как ще се осъществяват процедурите за концесиите", настоя Ангелкова.

Тя посочи и че откакто плажовете се управляват от ведомството й има ръст на приходите от концесионните договори.

"За миналата година приходите са над 18 млн. лева, а преди -  12-13 млн. Откакто ние управляваме концесиите бяха прекратени 10 концесионни договори. Нарушенията, които установяваме намаляват и налагаме високи неустойки. Над 420 хил. лева бяха събрани неустойки", отчете тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase