Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Редица държави в Европа се отказаха от машинното гласуване, защото се разбра, че така не се гарантира сигурността на вота. Това стана ясно от думите на социолога Юлий Павлов, който гостува в предаването "Денят ON AIR".

"Важно е да разберем каква е човешката намеса и в единия, и в другия случай. В нормална ситуация фалшификация на СИК не може да стане", подчерта той.

Павлов обясни, че обикновено поне десетина души присъстват на броенето на бюлетини, които нямало как всичките да бъдат подкупени. Машина обаче се контролира от един инженер, който често отговарял за няколко такива.

"Един човек може да направи така, че всеки пети или всеки седми глас да отива за дадена партия или кандидат", подчерта той.

Според него на предстоящите местни избори едва ли активността на местните избори ще надмине 450 000 души.

Вероятността да се стигне до балотаж между Фандъкова и Манолова била голяма, подчерта събеседникът и допълни, че партиите трябва да стимулират избирателите да отидат до урните през октомври.

Пред Bulgaria ON AIR другият гост в студиото, политологът Георги Киряков, подчерта, че при машинното гласуване много често има неразбиране за човешкия фактор.

"И при машинното гласуване той не може да се изключи. Друг е въпросът за мъртвите души, които са хора извън страната и имат право на вот", заяви той.

По думите му и при машинното гласуване можело да се натисне грешно копче и да се даде грешен вот. Темата била чувствителна, но вероятно БСП нямало да успее да я експлоатира докрай.

Според него след вота за местни избори вероятността София да почервенее била малка.  

"Зависи кой ще е кандидат на ГЕРБ. При евентуална кандидатура на Томислав Дончев роля ще изиграе и това, че той не е софиянец", каза още Киряков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase