Снимка: БулФото

Очакват се 14 млрд. лева повече приходи за 2019 г. спрямо 2014 г. благодарение на подобрената събираемост и намаления дял на неформалната икономика. Това каза в интервю за Агенция Фокус министърът на финансите Владислав Горанов.

По думите му, комисията за контрол на приходната агенция и борбата със сивата икономика отчита сериозни резултати, заради добрата съвместна работа на правоохранителните органи, прокуратурата и отговорните  ведомства и допълни, че благодарение на тези усилия приходите в бюджета са увеличени с 50%.

"Ако допуснем, че от края на 2014 до 2019 година по оценки номиналното увеличение на БВП е с 40 на сто, в същото време приходите растата с 50 на сто. Може да се каже, че тези 10 на сто допълнителни приходи се дължат изцяло на борбата със сивата икономика", обясни той.

Още по темата

Доказателство за отвоюването на територия от сивия сектор, Горанов видя във факта, че събираемостта се повишава с по-бързи темпове, отколкото нараства масата на заплатите в икономиката, които се плащат.

Той каза още, че се отчитат успехи по отношение на борбата с контрабандата на цигари.

"Има обаче още доста какво да се подобри по отношение на опита за избягване плащането на акцизи и ДДС по отношение на горивата", добави той и беше категоричен, че е необходимо изменение на Закона за акцизи и данъчните складове.

Иначе, министър Горанов повтори, че страната ни има готовност да плати наведнъж сумата по сделката за изтребителите F-16, които ще достигнат сумата от 2,1 милиарда лева. Решението ще бъде взето в понеделник, когато има извънредно заседание на Министерския съвет за актуализация на бюджета.

"Сумата е значителна. Плащането, което трябва да се осъществи накуп, съгласно разговорите ни с американската страна, е за около 1,2 милиарда долара, които в целия си обем не са разчетени в Закона за държавния бюджет. В понеделник, след заседанието на МС, ще ги предложим за ратификация от НС", обясни Горанов и допълни, че успоредно с това се планира увеличаване на разходната част, за да се осигури необходимото финансиране на проекта.

Първата доставка на самолети се очаква да бъде през 2023 година, а страната ни работи и по още два проекта, свързани с придобиването на нови способности - за сухопътните войски и на флота, каза още той.

По въпросите на вътрешната политика, Горано коментира медийните публикации, че ДПС вече е практически коалиционен партньор в сянка на ГЕРБ.

"ДПС не е коалиционен партньор и в сегашния парламент не стои въпроса за нов формат на коалиция. Имаме разписано такова споразумение с Обединени патриоти до 2021 година", обясни той.

Финансовият министър каза, че от ГЕРБ са благодарни и разчитат на подкрепата на ДПС за важни за държавата проекти, но това не означава, че между двете формации има колаборация.

"Има теми, по които системните партии трябва да работят в интерес на българските граждани и на българското общество", подчерта Горанов.

Той изрази надежда, че всеки от членовете на малката коалиция е опитен политик и противоречията от последните дни в нея ще бъдат изгладени.

"Всеки един от нас осъзнава, че по-добър формат на управление от този, който в момента подкрепя управляващото мнозинство и коалицията е невъзможен в рамките на този парламент", обоснова се Владислав Горанов.

Коментари Напиши коментар

83

Анонимен

преди 3 дни

nai bednata strana v evropeiskia saus -sega kazva 4e imame pari za xar4ene na 1 milard i 200 milona dolara za 8 broia samoleta -a pari za po visoki zplati niama - ikonomikata e v danoto -topimse nai barzo kato narod i skoro shte sme 4 milona darzava -ot koito 1 milon i polovina TYRCI i okolo 1 milon ROMI .....

82

gorbet4ia

преди 3 дни

za staro zelazo - shte dadem masa para - a za zrdaveopazvane,obrazovanie i po visok standart za zivot za balgarite -pari niama - xa sega de -vednaz ima -dryg pad nema - kato iskame odbrana -da kypyvame - ORAZIA ZA ODBRANA - a NE ZA NAPADENIE -vseki -serdno obrazovan 4ovek znae 4e ima dosta bogat arsenal ot orazia za odbrana - no opredeleno - f16 ne vliza v tazi grypa......

81

nekoi si

преди 3 дни

niamame nyzda ot f16 - a ot po evtin i nov istrebitel koito da ni osigori erpolisig - a za zashtita c400 -shte ni svarshat prekrasna rabota -dvapati po evtini 10 pati po evikasni - balgarino sabodise - ograbvat ni i ni zarobvat s f16 za desitiletia