Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Оценката за скандалите в страната е, че провалът на сегашното управление е незибежен. Демокрацията е заплашена, стабилността на страната е под заплаха, това е наша отговорност. Ние сме длъжни да защитим демокрацията в името на българските граждани. Това каза лидерът на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет на партията, предава Агенция Фокус.

По думите му българското общество много добре разбирало разминаването между декларираните намерения на властта и реалността в страната.

"Омразата и разделението продължават, правата и свободите на българските граждани не гарантирани и продължават да се нарушават", продължи Карадайъ.

Според ДПС, с управлението на страната трябва да се ангажират партии с доказана привързаност към европейските ценности и демокрацията и които са отговорни пред обществото.

"Държавата в лицето на Министерски съвет абдикира от своите отговорности да гарантира честни и прозрачни избори. При машинното гласуване имаше опит да бъде компрометирано. Вместо държавата да закупи машините, да осигури тяхното съхранение, обработката на софтуер, гарантиран одит, управляващите необосновано предкагат отмяна на машинното гласуване", пък е коментарът на движението по повод предложението за пълно отпадане на машинно гласуване за местните и парламентарни избори.

Карадайъ заяви категорично, че от ДПС е не просто за оставане на машинното гласуване, но и за машинно преброяване на хартиените бюлетини.

"Това ще елиминира субективния фактор. Ще се пресече всеки опит за манипулиране на резултати и ще доведе до повишаване на доверието в изборния процес", уточни той.

Движението е направило анализ на резултатите на европейските избори и на обществено-политическата обстановка в страната, както и на състоянието на собствените си структури.

"Приехме решение, свързано с предстоящите местни избори и избрахме критерии и процедури за кандидати за общински съветници и кметове", разкри той.

Карадаъй допълни, че анализът е включвал и "икономическото състояние на страната, липсата на реформи и състоянието на правата и свободите и здравеопазването".

Изказването на лидера на ДПС идва само няколко часа след като министърът на финансите категорично отрече слуховете, че ГЕРБ и ДПС управляват в коалиция в сянка. Съмненията произлизаха от факта, че двете партии гласуват заедно някои от най-важните закони, прокарани през последните месеци.

Още по темата

Коментари Напиши коментар

39

ххл

преди 5 дни

До анонимен38! Хората казват, прост народ,слаба държава! Според мен ние(народа) много години бяхме овце и ако не се вземем в ръце нищо няма да се оправи в държавата!

38

Анонимен

преди 5 дни

До ххл
Думата има Доган не Борисов.За бащицата искрено ме размя, да гледал просперитета на народа.Чудя се как може тази страна с толкова малко население да са толкова ограничени.

37

ххл

преди 5 дни

Колко по културни и умни хора има при българските турци,как можаха да избират кандидатурата на този неможещ да говори български парламентарист Карадъйя? Пък и няма сурат,а пък се перчи! Борисов,моля не се доверявай на вероотстъпници ,а гледай просперитета на народа си! Болшинството от хората ви вярват не губете доверието му! Желая ви да спечелите предстоящите избори и живота на хората да се подобри! Не допускайте и БСП да се върне на власт! УСПЕХ!!!