Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Левицата използва и отбелязването на годишнината от приемането на Конституцията, за да нападне управляващите.

"Ние, от БСП, все още вярваме, че балансът, приемане на чуждата позиция, когато е в полза на народа, ще се наложат над крайното отрицание, над личния и тясно партийния интерес, за да пребъде България", написаха социалистите в позиция, изпратена до медиите, във връзка с приемането на основния ни закон преди 28 години.

Сроред БСП Конституцията е едно от най- големите постижения на нашия народ през годините на прехода, постижение, дало правните основи за преобразуване на България от тоталитарна в демократична държава.

"Основният ни закон прокламира пред света, че България е модерна и демократична държава, функционираща в съответствие с националните си традиции и световните демократични ценности, че вече сме готови да влезем като равноправни членове в световното демократично семейство на народите. Българската Конституция беше първата изцяло нова конституция в страните от Централна и Източна Европа, която призна и гарантира правата на човека и гражданина, прокламира социалната, правова държава и пазарното стопанство, учреди парламентарната република и демократичните политически институции, провъзгласи първенството на международното право и предвиди прякото действие на Конституцията като гаранция за върховенството ѝ", отелязват социалистите.

Според тях усложнената процедура за изменение на Конституцията от 1991 г., заложена от създателите ѝ, е  не за да попречи на бъдещите народни представители да я приспособят към променените условия, а за да изключи авторитарни опити за промяна на демократичните ценности, отнемане на заложените в нея права и свободи на гражданите.

Процедурата е гаранция, че промени в основния закон се правят само след широко обществено съгласие, обективирано свободно и осъзнато, смятат социалистите.

"През изминалия период имаше не малко манипулативни отрицания на Конституцията. Опитваха се да я превърнат в дежурния виновник за политическото си безсилие, опитаха се да я превърнат от харта, гарантираща основните права и свободи на българите, в хартия, с която да избършат извращенията над демокрацията. Конституцията не може да приема качествено законодателство, за това е отговорно управляващото мнозинство. Конституцията не може да принуди народните представители от мнозинството да слушат съвестта си, а не да узаконяват всяка прищявка на лидера си! Своята отговорност трябва да поемат и други институции", обобщават от БСП.
 

Коментари Напиши коментар

12

Нищо ново

преди 5 дни

До възрастен: Говорим за бъдещето, а не за това, което е ставало през миналия век. Ако ти си търпял Тодор Живков, ние не искаме да търпим негови жалки подобия като Бойко Борисов.

11

Време за промяна

преди 5 дни

Трети мандат с ГЕРБ и продължаваме да сме най-бедната държава в ЕС, като изоставаме даже и от предпоследните. Румъния я слагаха след нас, а сега - доста пред нас. Време е гербаджиите да си ходят.

10

Карадайъ

преди 5 дни

БСП & ГЕРБ =ООД ...