Снимка: Facebook

Преди дни синдикалистите от КНСБ се обявиха за сериозни промени в данъчната политика у нас, сред които и данък "богатство". Според тях по-заможните от нас трябва да плащат повече данъци, за да компенсират най-бедните. Синдикатът предлага и доходите до минималната заплата да не се облагат със ставка, а десетпроцентният данък да бъде само за сумите над минималната.

Днес в ефира на bTV мнения по въпроса сблъскаха бизнесменът, собственик на "Walltopia", Ивайло Пенчев и Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Същността на данъчното облагане е насилствено изземване на пари от хора, които са ги изкарали честно. В една правова държава този, който е изкарал повече пари, е създал повече блага за останалите. Насилственото изземване на повече пари е неморално", е категоричното мнение на Пенчев.

Още по темата

Според синдикалистката обаче, това е нормалната реакция на хората с повече пари.

"Това е нормалният конфликт между капитала и труда. В същото това време тези хора много обичат да участват в благотворителни кампании. Когато обаче го правиш, за да си измиеш лицето пред обществото, това е лошо и просто пиар", контрира бизнесменът тя.

Според нея, в предложенията на синдикатите не става въпрос за кражба, а за обществен договор, спрямо който всеки трябва да участва съгласно възможностите си във функционирането на обществото.

"Този тип индивидуализъм е дълбоко навлязъл в обществените отношения, при което се зачертават базови принципи на съществуването на обществото. Това са нормални подходи в западноевропейските държави", допълни Григорова.

Според Ивайло Пенчев обаче, хората, които консумират данъците, са основно държавни служители и други организации, които не създават никаква стойност.

"В тази група включвам и компании, които работят само за държавни поръчки. Това са хора, които се хранят от данъците и имат интерес те да нарастват. Всички други, които ги плащат, са просто платци на данъци", убеден е бизнесменът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase