Снимка: Facebook

Преди дни синдикалистите от КНСБ се обявиха за сериозни промени в данъчната политика у нас, сред които и данък "богатство". Според тях по-заможните от нас трябва да плащат повече данъци, за да компенсират най-бедните. Синдикатът предлага и доходите до минималната заплата да не се облагат със ставка, а десетпроцентният данък да бъде само за сумите над минималната.

Днес в ефира на bTV мнения по въпроса сблъскаха бизнесменът, собственик на "Walltopia", Ивайло Пенчев и Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Същността на данъчното облагане е насилствено изземване на пари от хора, които са ги изкарали честно. В една правова държава този, който е изкарал повече пари, е създал повече блага за останалите. Насилственото изземване на повече пари е неморално", е категоричното мнение на Пенчев.

Още по темата

Според синдикалистката обаче, това е нормалната реакция на хората с повече пари.

"Това е нормалният конфликт между капитала и труда. В същото това време тези хора много обичат да участват в благотворителни кампании. Когато обаче го правиш, за да си измиеш лицето пред обществото, това е лошо и просто пиар", контрира бизнесменът тя.

Според нея, в предложенията на синдикатите не става въпрос за кражба, а за обществен договор, спрямо който всеки трябва да участва съгласно възможностите си във функционирането на обществото.

"Този тип индивидуализъм е дълбоко навлязъл в обществените отношения, при което се зачертават базови принципи на съществуването на обществото. Това са нормални подходи в западноевропейските държави", допълни Григорова.

Според Ивайло Пенчев обаче, хората, които консумират данъците, са основно държавни служители и други организации, които не създават никаква стойност.

"В тази група включвам и компании, които работят само за държавни поръчки. Това са хора, които се хранят от данъците и имат интерес те да нарастват. Всички други, които ги плащат, са просто платци на данъци", убеден е бизнесменът.

Коментари Напиши коментар

45

Бизнесменче

преди 2 дни

До Бачкам си легално
Много ясно, че ще се осигурявам на минимума. Защо да не го правя, защо да плащам за некачествена услуга, която няма да ползвам, като мога на половин цена да ползвам много по-качествено частно здравно осигуряване. Освен това не мога да разбера защо аз трябва да пълня гушите на тези ***, които никога през живота си не са работили истинска работа и единственото умение, което са развили е звучният вой "Кой ще ни даде париииии?".

44

Експлоататори

преди 2 дни

Експлоататори долни !!! Работодатели крадци !!!

43

Анонимен

преди 5 дни

До Dev
Въобще не си разбрал това което казва Буров. Българина не иска да плаща за паркинг на общинска земя, не иска да плаща за подръжка на общите части на сградата, за поддръжка на пътищата и т.н., и т.н. Това е имал предвид Буров, ако си чел? Значи аз ще работя по 12 часа и ще плащам по-висока скала за наказание. А този дето не иска да се квалифицира, пуши си цигарите и чака да му свърши работния ден, нищо? Мотивиращо!