Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Главният прокурор Сотир Цацаров се похвали, че 3,8% са контрабандните цигари за първото тримесечие на 2019 г., което е най-ниското ниво досега.

"След разкритията и операциите, които бяха проведени през миналата година и последвалите производства на незаконни цигари, се стигна до среща с предложения за изменения в НК", припомни той, като уточни, че предложенията са били за завишаване на наказанията.
Още по темата
Преди няколко дни полицията разби една от най-големите престъпни групи в България, която произвеждала фалшиви марки цигари в нелегалана фабрика близо до пловдивското с. Труд. В района на с. Ръжево Конаре е установен цех, в който се е извършвало обработването и рязането на тютюна.

Цацаров обясни, че капацитетът на първото производствено хале, разкрито в Ръжево Конаре на 4 юни 2019 г., е 2 тона тютюн на час, а това в землището на село Труд – 2 000 цигари на минута.

Зам. - главният прокурор Иван Гешев добави, че разкритите тютюневи фабрики в село Труд и Ръжево Конаре са зареждали 11% от незаконно произведените на територията на страната цигари.

По думите му миналата година разкритите фабрики за незаконни цигари са щели да причинят щета за най-малко 500 млн. лв.

"Правоохранителните органи са допринесли за предотвратяване на щети в посочените доста сериозни размери. Само последната съвместна операция бяха намерени две фабрики, едната за рязане на тютюн, другата за производство, с действащата поточна линия и друга, която е в готовност да бъде монтирана и да започне също производство", посочи той, цитиран от "Фокус".

"Следва да бъде отбелязано, че това е може би най-голямата производствена дейност, наблюдавана от прокуратурата. Бяха намерени марки на световно известна компания. Констатираните незаконно произведени на територията на страната 11% от тях са произведени от тези фабрики", заяви Гешев.

МВР шефът Младен Маринов припомни, че службите ни участват в акции на партньорски страни, което е в помощ на цялата икономика на ЕС.

"Аз бих казал, че нашата дейност не свършва само на територията на страната. Реализират се други партньорски страни в Испания и Гърция, което е в помощ на цялата икономика на ЕС," поясни той.

А финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че с 14 млрд. лева са нараснали приходите в бюджета от 2014 до 2019 г. вследствие на борбата със сивата икономика. "Статистиката показва, че от края на 2014 до 2019 г. само за един политически мандат приходите в бюджета са нараснали с 50%. В номинално изражение това са 14 млрд.", заяви той.

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 6 дни

До Гошо
Недеи че ще ги разобличиш...:)Всички знаем в тази територия от какво се изкарват пари!

13

Гошо

преди 6 дни

14 млрд.лв е доста голям приход и от МВР и ГУ Митници заслужават голяма похвала. Бихте ли казали с каква сума са нараснали приходите от производството? Дано да е по-голяма или поне равна на посочената цифра.

12

ПроСоТо

преди 6 дни

абе убаво,нема лошо...

..И все пак възникват няколко въпроса:

-1...Как,по какъв начин,с какви математически модели цацароф е определил,че "контрабандните" цигари са точно 3.8 процента?..Може би с "Екзитпола" на "Лафка"?

-2.Какво означава "контрабандни"?

-3.Ако е имало "нелегално" производство на цигари,защо просто не са наложили глоби на чорбаджиите и защо не са ги оставили да работят,но тоя път ВНАСЯЙКИ акцизите в хазната и така да вдигнат прихода?!..Защо са ги ликвидирали?!

..."Прасчо"?