Снимка: Bulgaria ON AIR

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изигра негативна роля за отпадане кандидатурата на Франс Тимерманс по време срещата на върха на евролидерите, (б.р. - на която се договаряха важните позиции в ЕС). Това каза в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR председателят на ПЕС Сергей Станишев.

Още по темата

По думите му в понеделник Туск е разпуснал Съвета (заседанието на евролидерите), когато е имало много големи шансове кандидатът на социалистите за председател на ЕК Франс Тимерманс да събере необходимата подкрепа. "Туск открито игра в полза на ЕНП," заяви Станишев, според когото председателят на Европейския съвет не е бил безпристрастен модератор. Тимерманс щеше да получи повече подкрепа от Вебер в ЕП, смята Станишев. Според него всички признават, че Тимерманс е по-подготвеният кандидат за председател на ЕК.

По отношение на кандидатурата на Урсула фон ден Лайен, Станишев коментира, че изборът й начело на ЕК няма да е безпроблемен. "Никой не я познава, не знаем нейните възгледи" коментира за нея Станишев. Той благодари на премиерите-социалисти, че са издигнали кандидатурата му за председател на ЕП, но заяви, че се е оттеглил от надпреварата за поста, за да не обвързва политическото семейство, на което е начело, с постигнатия пакет, който според него не е добър.

Отстраняването на Валери Жаблянов от ИБ на БСП и на Антон Кутев от зам-председателското място в ПГ на "БСП за България" председателят на ПЕС коментира като "наказание за различно мнение".

А по отношение на разграничаването на ИБ на БСП от думите на Станишев, че Борисов се е държал не като политик, а като държавник, председателят на ПЕС заяви:
„Аз винаги съм смятал, че преди да коментираш нещо, добре е да го прочетеш. И всъщност аз не вярвам, че се е събирало Изпълнителното бюро. Някой е написал това и го е обявил за позиция на Изпълнителното бюро."
"Нека всъщност бъдем наясно какво съм казал. Аз казах, че в дадения случай, подкрепяйки моята кандидатура ( б.р. – за председател на ЕП ) г-н Борисов като българин се е държал като държавник, а не като политик. В други случаи той е допускал други грешки както беше с Ирина Бокова. Моето изказване беше по- конкретното му поведение в рамките на Европейския съвет. В същото мое участие аз казах: „Ние с г-н Борисов сме политически опоненти – били сме и оставаме."

Борисов се чуди къде е драмата за Станишев: Нормално европоведение!

"Честно казано има и хора, които много яростно подкрепят днес председателя на националния съвет, които са правили не една сделка с г-н Борисов зад гърба на партията и на мен като председател. Няма те да ми дават оценка, аз съм провел най-много политически битки, спорове с г-н Борисов и това го знае цяла България, но те винаги са били политически, а не личностни,“ заяви Станишев.

Целия разговор на Милена Милотинова с председателя на ПЕС вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase