Снимка: БТА

Когато фактите говорят, а парите са в бюджета, е много видимо. Така премиерът Бойко Борисов коментира в началото на заседанието на правителството доклада "Икономика на светло", изготвен от Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му страната ни е стабилна както в икономическо, така и в политическо отношение.

Фалитът на КТБ и политическата нестабилност през 2014 г. доведоха до понижение на индекса през същата година, цитира Борисов.

Той изтъкна работата на митниците през 2018 г. за увеличаване на събираемостта на акциза от алкохол и цигари.

Сиреч не както някой каза, че ровим в кофите за боклук, заяви Борисов.

По думите му усилията на НАП за проверка на касовите наличности на фирмите са довели до намаляване с 5 млрд. лева на парите, с които те са работели, без да могат да бъдат контролирани. Резултат дали и кампаниите да няма "заплата в плик".

Като външни фактори в подкрепа на икономиката ни той цитира излизането на глобалната икономика от финансовата криза и липсата на миграционен поток по границата на България, "което също е изключително наша заслуга".

"Според техните прогнози на (АИКБ) през 2023 г. България ще е на нивото на най-добрите показатели", заяви министър-председателят.

Според обявените от асоциацията данни все повече фирми работят "на светло". Броят на компаниите, които си плащат данъците и извършват дейността си легално, се увеличава с 4,55 пункта, като достига рекордно високи нива.

Според доклада до 2023 г. 84% от българската икономика ще работи на светло. Показателят се е повишил от 74,55% през 2017 г. до 79,10% през миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase