Архив: Булфото

Софи Маринова е прославила българското музикално изкуство по света. Това е записано в тест, част от изпит за децата в родните школа.

"Аз се сещам за имена като Николай Гяуров, за Теодисий Спасов, Борис Христов, но Софи Маринова ми избягва от съзнанието", призна Милен Михов от ВМРО.

Според воеводите има и доста други неясноти в учебниците.

Още по темата

Пример за това е и учебник за 5 клас, в който стихотворението "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" било представено като конфликт между непокорните българи и чуждите насилници, които обаче някак си са анонимни.

В учебник по "Човек и общество" е намерил място и почетният лидер на ДПС Ахмед Доган за съществен принос към страната редом с Радой Ралин, Блага Димитрова, Георги Марков, каза още Михов.

Така че от ВМРО настояват резултатите от проверката на МОН на учебниците да стане публична и да се стигне до дебат, за изчистване на неяснотите, неточностите и манипулациите в тях.

Михов призна, че постъпката на просветния министър Красимир Вълчев да върне учебниците по история за 10 клас за пренаписване, е нещо ново и в случая похвално.

"Дълго време ни убеждаваха, че държавата не може да контролира и да налага цензура върху учебното съдържание и че обучението трябва да създава компетентности и учителите и авторите на учебниците имат правото да формират. Заради това сега сме доволни и приветстване решението на решението на министъра“, каза Милен Михов.

Според него именно тези учебници за 10 класа са най-важният елемент от обучението на младите хора по българска история.

"Ние искаме да предизвикаме дебат сред професионалните среди за съдържанието на тези учебници, както и по други теми национално – освободителните борби, борбите на българите в Тракия и Македония, защото утвърждаването и съхраняването на българския национален дух е една от основните цели на обучението", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase