Кадър: Bulgaria ON AIR

Субсидиите пазят партиите от намесата на олигарсите и бизнеса в работата им, заявиха политолозите Цветанка Андреева и Георги Киряков. Двамата се обединиха около мнението, че е по-добре партийните субсидии да останат 11 лева, тъй като само по този начин те ще могат да развиват активна политическа дейност.

Финансирането на партиите трябва да бъде по-прозрачно и прокуратурата да се самосезира, когато има престъпления по служба, категорична беше Андреева. Според нея жертви на намалените субсидии ще бъдат не партиите, а свободните граждани.

Още по темата
"Партийното субсидиране гарантира контрол върху формациите. Смисълът на субсидиите е независимостта на партиите от олигарсите и бизнеса у нас. Това означава и че опозицията ще е независима от управляващите. Освен това гражданите ще могат да изпращат и нови играчи в политиката, които да ги представляват - малките партии. Субсидията не е панацея за престъпленията на партиите. Когато има престъпления по служба, това е работа на прокуратурата. Не виждам голям смисъл да бъдат намалени субсидиите. Просто финансирането трябва да стане по-прозрачно", каза тя.

Според Киряков намаляването на субсидиите би трябвало да доведе и до намаляване на броя на партиите.

"Най-вероятно субсидиите ще бъдат намалени. Досега партиите успяваха да лавират и да пренебрегват тази тема. Нито обществото обаче ще бъде доволно, ако не ги намалят на лев, нито партиите ще са доволни, ако ги намалят на 5-6 лева. 11 и 13 лева са крайно недостатъчни за развитие на активна политическа дейност", обясни политологът пред Bulgaria ON AIR.

Андреева и Киряков коментираха и скандала "Апартаментгейт", при който много политици бяха обвинени, че са си купили имоти на много по-ниска цена от реалната и в крайна сметка се наложи да подадат оставки.

"Ясно беше, че няма юридически нарушения при "Апартаментгейт", а проблемът е в липсата на политически морал. Обществото обаче няма да приеме изводите на антикорупционната комисия, а ще остане впечатлението, че става въпрос за корупция на най-високо политическо ниво", споделиха те.

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 2 години

Партиите са създадени от олигарсите.А субсидиите се грижат парите които олигарсите влагат в тях да имат възвръщаемост

25

Анонимен

преди 2 години

И КАКВО ОПАЗИХА ЛИ ПАРТИИТЕ ОТ ОЛИГАРСИ- Я ВИЖ БСП- МИЛИОНЕР, ДО МИЛИОНЕРА, ОЛИГАРХ ДО ОЛИГАРХА- АМА СВЪРШИЛИ ПАРИТЕ, БЕДНИТЕ ЗАЩИТАВАТ АМА СВЪРШИЛИ МИЛИОНИТЕ, НА РАБОТА НЕ ХОДЯТ АМА СВЪРШИЛИ ПАРИТЕ, ФИН МИН НА СЪД ЩЕ ДАВАТ, АМА ПРИКЛЮЧИЛИ МИЛИОНИТЕ, В ПАРЛАМЕНТА НЕ ВЛИЗАТ АМА ИЗХАРЧИЛИ ПАРИТЕ, ДО КОГА БЕ БАНДИТИ ЩЕ ХАРЧИТЕ НАРОДНИТЕ ПАРИ И НА ЛУДИ ЩЕ НИ ПРАВИТЕ...

24

азазаз

преди 2 години

Айде-е-е! Тия се втурнаха да захлебват. Явно са огладнели здраво след фиаското с евро изборите.