Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма да променяме данъците. Борбата със сивата икономика остава приоритет. Имаме 3% ръст на индустрията, а също и в услугите. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на икономически форум, организиран в Пловдив, съобщава 24 часа.

"Бурните ветрове, които рано или късно идват, все още не са на наша територия. Ниските лихви в Западна Европа са слънчево време, което всеки трябва да използва да си ремонтира покрива", изтъкна министърът.

По думите му, сме свидетели на много очаквания от големите западни компании и на изместването на цената на труда от Централна към Източна Европа.

Още по темата

"Ако ние през този кратък прозорец от възможности, не си решим уравнението, ще пропуснем шанса", продължи метафорично Горанов.

Министърът коментира и че България е използвала силното си председателство на ЕС, за да постави един важен въпрос - влизането в т.нар. чакална на Еврозоната - ERM II.

"Скоро обозримо никога не е мало към тоя момент по-голямо икономическо и политическо доверие към България. Надявам се влизането на България в ERM да стане до края на годината. Не виждам пречка това да се случи", обясни той.

Горанов коментира и евентуалното насрочване на дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания. Според него, бързата интеграция на Западните Балкани е приоритет, но той не може да стане преди колегите да си свършат задачите.

"Прибързването няма да от полза за тях", заключи Владислав Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase