Снимка: БулФото

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки коментира отношенията между България и Северна Македония, в контекста на работата на специалната двустранна комисия, които трябва да разреши историческите спорове между двете страни, както и евентуалното приемане на съседката ни в ЕС.

Още по темата

Джамбазки каза, че трябва да поздравим македонският президент Пендаровки, за това че призна Гоце Делчев за българин, но и добави - "Гоце Делчев не се е борил за никаква независима Македония. По времето, когато живее Георги Николов Делчев, такова понятие - "независима Македония" няма."

По думите му, за Македония като самостоятелна държавна единица започва да се говори цели 30 години след смъртта на революционера и то в контекста на Комунистическия интернацинал и "в контекста на националното предателство на ръководителите на БКП".

По въпроса за членството на Македония в ЕС и НАТО, Джамбазки беше категоричен, че това трябва да стане само след като изпълнят определени условия.

"Когато престанат да изопачават, лъжат, злоупотребяват, крадат и фалшифицират българската история. Тогава би могло да се случи. Няма да позволим шега останали сърбомани в Белград, изпратени от Скопие, да злоупотребяват и да ни се качват на главата", обясни той пред "24 часа".

Ангел Джамбазки коментира и работата на бъдещият нов европейски парламент, от който ще бъде част от групата на Европейските консерватори и реформисти.

Според него, системата с водещи кандидати за председател на ЕК на големите партии е лъжа и няма шанс за споразумение.

"Опасността за европейския парламент и Европейската комисия сега е да има голяма коалиция между крайнолевите Зелени, които са марксисти и болшевики, социалистите и "Обнови Европа" - бившите либерали, които се срамуват от името си и се прекръстиха", изтъкна той.

Запитан дали България има шанс да излъчи свой кандидат (бел.ред. - в последни дни медийни публикации свързват шефът на Световната Банка - Кристалина Георгиева, с поста на председател на ЕК), евродепутатът каза:" Възможно е да се случи. Много е дразнещо, когато се фиксира, че за някой пост трябва да бъде избрана жена".

Джамбазки обяви и че ще поиска да участва в комисиите по транспорт, външни работи, правна комисия и култура.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase