Снимка: Булфото, архив

Дали да е 1 лев, нула лева или пък да си останат 11 лева на действителен получен глас на изборите субсидиите за партиите противопостави опозиция и управляващи, а решението не е взето окончателно.

Според Георги Първанов, президент в периода 2002-2012 година и основател на АБВ, няма да е излишно, ако държавата остави малко на диета партиите.

Още по темата
"Бил съм лидер на БСП в най-тежкото време, без лев субсидия. Сега с АБВ направихме една кампания без субсидия.  Значи може и така", коментира той пред bTV.

Според него спорът за парите на партиите за пореден път показва колко е изкривен българският политически дебат.

"От няколко седмици гледаме как партиите отново занимават хората със собствените си партийни въпроси, а има толкова много проблеми на самите хора, на обществото и държавата, а ние сме се вторачили в субсидията", уточни Първанов.

По думите му основният проблем е в корпоративния вот и купуването на гласове, а големите пари за това не идва от субсидиите, а се въртят под масата.

"Големите пари се въртят под масата и те определят вота, всичко е договорено и реализирано под рафта. Всичко е схема, кампанията преди изборите вече е имитация“, отсече той.

Според него големите партии са свързани с бизнеса и ако трябва да бъде решен проблемът доста органи в държавата трябва да се занимаят с въпроса.

Първанов смята, че основното в случая е волята на законодателните да пресекат порочната схема.

Относно положението в БСП, от която беше изключен преди години, президентът (2002-2012) каза, че тя в е в криза.

За лидера Корнелия Нинова заяви, че тя е влязла от задния вход в партията, а резултатите от последните избори говорят за нейното управление.

"Аз съм бил лидер на БСП в най-тежките моменти, а тя влезе през задния вход, един социалист я хвана за ръката, преведе през барикадата и я направи зам.- министър“, коментира Първанов. 

Той коментира и историческите спорове със Северна Македония. Той определи като добра стъпка изказването на македонския президент Стево Пендаровски.

"Това обаче не е достатъчно. Ние не можем по домова книжка да отмятаме историческите личности – сега Гоце Делчев, после Яне Сандански, Даме Груев – ние трябва да погледнем цялото. И е важно и аз предлагам, настоявам тази българо-македонска историческа комисия, веднага да разгледа изявлението на президента Пендаровски и да се произнесе по него", смята Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase