Снимка: Bulgaria ON AIR

Видео 22.06.2019

Искра Михайлова: Не мисля, че Кристалина Георгиева ще е част от ЕК

Името на Кристалина Георгиева изскочи сред възможните варианти за председател на ЕК. Какви са шансовете ѝ?

"Това, което мога да кажа, е че не съм чула името ѝ по време на дебатите в председателството на групата "Обнови Европа", а що се отнася до информацията, която изтича в българските медии, възможно е да се коментират различни имена, но на този етап не считам, че това е едно от имената в първата част на листата". Това каза в предаването "Брюксел 1" евродепутатът Искра Михайлова, избрана тази седмица за зам.-председател на групата на новата ПГ в ЕП "Обнови Европа".

Има ли шанс Кристалина Георгиева за шефското място на ЕК?

Поводът е, че Срещата на върха завърши без споразумение за ключовите постове в ЕС. Евролидерите се разделиха с ангажимент да се съберат отново на 30 юни.

Какво предстои в новия ЕП и какъв ще е начинът, по който ще се взимат решения? "Обнови Европа" стана трета политическа сила и ЕП няма да може да взима важни решения без тази група.

"Мнозинство само между ЕНП, социалисти и демократи е невъзможно. За да има мнозинство в парламента, е необходимо да бъдат включени депутати от "Обнови Европа". Мнозинство само между социалисти, зелени и други крайнолеви също е невъзможно. Т.е. трябва да се включва и "Обнови Европа", анализира ситуацията Искра Михайлова.

Тя допълни, че консерваторите отстъпили позиции и имат много по-малко места в парламента, а очакваният голям пробив на националистите не се е случил.

Искра Михайлова добави, че предстои да се изгради проевропейско мнозинство, което да включи партиите, които настояваха в своите предизборни кампании за обединена Европа и за реформирана Европа - това са ЕНП, социалисти и демократи, зелените и "Обнови Европа".

"Очевидно това ще бъде мнозинството, което ще бъде основа за решенията в бъдещия парламент", уточни Искра Михайлова.

Цялото предаване може да гледате днес от 17:30 часа по Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

5

ИЗБОРИ

преди 3 седмици

Кошлуков , Елена Поптодорова , Искра Фидосова , Искра Михайлова , Екатерина Михайлова , Габриел , Лиляна Павлова , Росен Плевнелиев , Георги Марков , Борислав Михайлов , Илияна Раева - и още гнусни хора .

4

LELE

преди 3 седмици

Отървахме се от Соца , ама от СДС няма отърване - тези си осребриха скачането че не са комунисти .

3

а

преди 3 седмици

Не я провокирахте достатъчно, като журналисти, кога ли ще имаме истински (нахални, нагли, безмилостни) журналисти в България?