Снимка: Pixabay

Две седмици, след като пет кучета от породата Кане Корсо се измъкнаха от двора на къщата, в която са живеели в село Владо Тричков и убиха 39-годишен мъж, депутати от ГЕРБ внесоха законови промени, с които искат вече да се санкционират и хората, които оставят без контрол домашните си любимци.

Още по темата
В мотивите си към промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност народните избраници посочват, че през последните десет години акцентът беше поставен върху популацията на бездомните кучета, но напоследък случаите на агресивни домашни четириноги, които нападат хора, са се увеличили.

Те предлагат от 100 лв. на 1000 лв. да скочи санкцията за собственици на агресивни кучета, които ги извеждат без повод и намордник.

С 500 лв. да бъдат глобявани тези, които разхождат кучетата си на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.

300 лв. да е санкцията за собственици на кучета над 5 килограма, които ги пускат свободно или ги извеждат без каишка, искат от ГЕРБ.

В мотивите си вносителите отбелязват, че фаталният случай във Владо Тричков попада именно в тази разпоредба – липса на контрол, което е довело и до свободно пускане на кучетата извън собствеността на стопанина им.

Агресивността при кучетата може да се определи като действие, предизвикващо травматизъм на човек, куче или друго животно. За агресивно поведение се смята включително ръмжене, оголване на зъбите, отбелязват още депутатите.

В промените в закона, внесени от ГЕРБ, е посочено, че домашните любимци ще могат да бъдат пускани свободно в обозначените за това места в урбанизираните територии, както и извън урбанизираните територии. А също и когато се ползват за лов, ако биват обучавани или участват в състезания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase