Българските потребители и бизнесът ще плащат по-евтин газ, след като започне да функционира хъб “Балкан”, заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев, цитиран от „Труд“. По думите му България ще спечели от битката между тръбния газ, който предлага Русия, и втечнения – който идва от САЩ.

Винаги либерализацията на пазара води до по-ниски цени, но това ще се случи в дългосрочен план, уточни той.

При битовите потребители ситуацията е по-различна, защото те са на регулиран пазар. На една територия в България има един доставчик, но когато той купува по-евтин природен газ, ще бъде принуден да го продава на по-ниска цена, поясни експертът.

Според него цената, на която сега сме получили американски втечнен газ, е конюнктурна. Тя се дължи на два фактора – цената му по принцип е по-ниска през лятото и по-висока през зимата, освен това Гърция имаше свободни количества.

Но това не означава, че дългосрочно ще получаваме евтин втечнен газ от САЩ, подчерта експертът.

Предлагат по-евтин газ от 1 юли, но само с 0.6%

Той беше категоричен, че за да има конкуренция, трябва да има различни доставки освен руския газ. Диверсификацията ще дойде по две направления – тръбен газ от Русия и Азербайджан и втечнен газ от САЩ, Русия, Катар, Египет и Алжир, коментира проф. Атанас Тасев.

По-сложна е ситуацията с втечнения газ. За да дойдат нужните количества у нас, трябва да заработи LNG-терминалът в Александруполис, в който България ще има акционерно участие от 20%. Кога обаче ще бъде готов той?. “Това е въпрос за 1 милион долара. Строи се, но бавно”, отговори той. Прогнозите на енергийното министерство са това да стане през 2020 година.

Още по темата

Тогава се очаква да влязат в експлоатация и интерконекторът Гърция – България, както и Трансадриатическият газопровод, по който ще се транспортира предимно газ от азербайджанското находище “Шах Дениз II”.

За тръбния газ нещата са по-ясни. България има договор с азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР и през 2020 г. се очаква да внасяме от там 1 млрд. куб. метра газ на година. При положение, че потреблението у нас е 3 млрд. куб. метра годишно, на практика това е една трета от нужните ни количества.

Да говорим за газов хъб без руски газ е просто смешно, смята проф. Тасев. Той ще дойде по разклонението на “Турски поток” у нас. За целта трябва да бъде изградена липсващата инфраструктура в страната ни. Израждането на липсващите газопроводи – 11 км от турската граница и 484 км от Провадия до сръбския град Зайчар, ще струват към 2,28 млрд. лв.

Обществената поръчка вече мина, но изненадващо “Булгартрансгаз” смени избраната фирма, което поставя под въпрос дали трасето би било готово до края на 2019 г., какъвто е амбициозният план на “Булгартрансгаз”.

У нас цената на синьото гориво е 504 долара за 1000 куб. метра.

Жителите на Люксембург плащат по-ниска цена на газа от българите, тъй като цената там е 494,7 щатски долара за 1000 куб.м, показа последното проучване на РИА Новости.

И в Румъния е по евтино – 399,1 долара за 1000 куб. метра. Жителите на северната ни съседка могат да си позволят 1574,9 куб. метра на месец.

България е сред страните, чиито жители могат да си купят най-малко газ със средната си заплата. Страната ни заема 31-во място сред 33 държави по достъпност на населението до природен газ. Един жител у нас може да си купи 1152,9 куб. м на месец със средната заплата в нашата страна.

След нас са само Молдова и Украйна, но причината не е цената, а ниските заплати там. Иначе в двете държави стойността на синьото гориво е съответно – 322,7 и 313,4 долара за 1000 куб.м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase