Снимка: архив "Булфото"

Идеята на ДПС за намаляване на ДДС-то на лекарствата, за да се понижат цените, е срещнала подкрепата на фармацевтичните организация. Това обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след среща в парламента с Българския фармацевтичен съюз и други организации.

Още по темата

Ще намали ли падането на ДДС върху лекарствата цената им?

От ДПС обясниха, че има реална гаранция, че с намаляването на ДДС-то ще падне и цената лекарствата, тъй като тя се определя по регулиран начин. Имало обаче друг проблем - може да се ореже допълнителното финансиране на НЗОК от държавния бюджет. Затова и трябвало темата да се обсъжда на още срещи, както и с министъра на финансите.

"Има друг проблем - с допълнителното финансиране на НЗОК от бюджета
. Тук вече възниква въпросът, когато се получи този ефект от намаляване ставката на ДДС, или нулева ставка, тогава ефектът върху фиска ще се отрази реципрочно на финансирането на НЗОК от бюджета, което е 1,1 млрд. за тази година“, обясни Йордан Цонев.

Мустафа Карадайъ подчерта, че затова трябва да се намери балансът между фискалния и социалния ефект - тоест отражението върху бюджета и отражението върху крайните потребители.

Според Йордан Цонев това показвало, че ДПС не са популистка партия. Търсим решение, а не вдигане на рейтинг, отсече той.

"Като резултат от срещата можем да заявим, че идеята, която поставихме от ДПС се одобрява от браншовите организации. Те обърнаха внимание и дадоха фокус върху лекарствата с лекарско предписание, т.е. лекарствата с рецепти. Общо беше съгласието, че ако успеем да постигнем съгласие между браншовите организации, обществото и политиците, ще пристъпим към практически действия и конкретни законопроекти", посочи Мустафа Карадайъ.

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 1 седмица

До Фа
Косвените данъци са най-справедливи. Там се облага потреблението. Дори и да си скрил доходи, ще платиш данъка чрез горивото, цигарите и т.н. ДДС-то да започне да се плаща върху реалните цени на имотите. Печалбата да се оставя който иска да я рейнвестира в модернизиране и разширяване на бизнеса си, а не държвата да я прибира и храни хрантутници.

12

Анонимен

преди 1 седмица

А добър ден! Някои фармацевтични компании спират да продават продуктите си в страната! Спрете да дъвчете ДДС-то и "плоския"данък, а вземете да махнете тази държавна здравна каса. Колкото и да не Ви се иска, реалността е една. Здравеопазването е бизнес като като всеки друг. Колко години регулираха цените? Ефекта какъв е? Едни спират да продават в България. Други веднага реекспортират евтините медикаменти в чужбина!

11

Фа

преди 2 седмици

България бедна по лесно ае управлява ! Вместо да намалите ддс помиалете за данък върху печалбите на часрните фирми. В Европа този данък е минимум 30% от приходите фирмите плащат на държавата